Négy halottja van az izraeli öngyilkos merényletnek

2001.03.04. 19:54
Már 4 halottja és 66 sebesültje van az izraeli Netánja egyik piacán történt nagy erejű pokolgépes robbanásnak. A pokolgép a kora reggeli piaci sürgés-forgás közepette lépett életbe.
A merénylet tettese, egy férfi, a testére erősített pokolgépet robbantotta fel a forgalmas helyen, az Izraelben munkanapnak számító vasárnap kora reggelén. Szemtanúk szerint a helyi idő szerint hét óra előtt pár perccel történt detonáció egy autót a levegőbe emelt.

A Hamász tagadja, hogy tagjai követték volna el a merényletet

A felelősséget egyelőre senki nem vállalta a támadásért. A szélsőséges palesztin csoport, a Hamász szóvivője azt mondta, elképzelése sincs, ki követte el a merényletet, de hozzáfűzte: "Valamennyien készek vagyunk folytatni harcunkat földünk, jogaink és szent helyeink megvédéséért". A Hamász előzőleg, még szombaton röpcéduláin tudatta: katonai szárnyának tíz elszánt harcosa vár arra, hogy öngyilkos támadást intézzen izraeli célpontok ellen.

Bosszúból majdnem halálra vertek egy palesztint

A merénylet nyomán feldühödött izraeliek a piac közelében csaknem halálra vertek-rugdostak egy palesztint, akit válságos állapotban szállítottak kórházba. A lincselés áldozatáról közelebbit nem tudni, a hírügynökségi jelentés annyit szögez le, hogy a Netánjából Tel-Avivba átszállított férfit súlyos fejsérülésekkel műtötték.

Az izraeli vezetők elítélték az önbíráskodást

Slomo Ben Ami izraeli közbiztonsági miniszter rádiónyilatkozatában úgy fogalmazott: "nem válhatunk lincselő társadalommá", s leszögezte, hogy az állampolgárok nem vehetik a saját kezükbe a törvénykezést. Jichák Lévi rabbi, az izraeli Nemzeti Vallási Párt elnöke, akinek lánya tavaly novemberben egy autórobbantásos merényletben vesztette életét Jeruzsálemben, szintén elhatárolódott az önkényes erőszakcselekménytől, mondván, a zsidó törvénykezés tiltja az ilyesfajta akciókat. Efráim Szneh izraeli hadügyminiszterhelyettes ugyanakkor az izraeli televízióban kijelentette, hogy a palesztin hatóság a felelős a netánjai merényletért, mivel szabadon bocsátotta a terroristákat.  • Tippek
  • Hírek