Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Öngyilkosterrorista-export Londonból Izraelbe

2003.05.04. 10:20
Nagy-Britanniában "mintegy ötven" öngyilkos merénylőjelölt készül bevetésre Izraelben, mondta egy londoni iszlám aktivista, aki a The Sunday Times szerint maga is toboroz brit önkénteseket az "iszlám szent háborúba". A vezető brit vasárnapi lap idézete szerint Hassan Butt azt mondta, az a két brit állampolgárságú öngyilkos merénylő, akiknek egyike a hét közepén felrobbantotta magát Tel-Aviv egyik bárja előtt - másikuk pokolgépe nem lépett működésbe -, csak az első hulláma volt azoknak a briteknek, akik hasonló támadásokra készülődnek.
Asif Mohammed Hanif három embert ölt meg az izraeli nagyvárosban. Társa, Omar Khan Sharif azonban, akinek bombája nem működött, elmenekült a helyszínről, és az izraeli rendőrség a brit titkosszolgálatokkal együttműködve az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hajszáját indította kézre kerítésére, mert a hatóságok attól tartanak, hogy valahol ismét megpróbál merényletet elkövetni.

Húsz abszolút komoly öngyilkos-jelölt

Az a tény, hogy a két terroristánál brit útlevél volt, külön is súlyos aggodalom forrása izraeli biztonsági körökben, mert a brit útlevél sokkal nagyobb mozgásszabadságot enged birtokosának Izrael és a palesztin területek között, mint a palesztin személyi igazolvány. Ezt az aggodalmat látszik alátámasztani a The Sunday Times által idézett londoni iszlám aktivista, aki a lapnak azt mondta: az általa említett 50 brit önkéntes közül "mintegy húsz abszolút komoly" jelöltnek tekinthető. Hozzátette, hogy akiket alkalmasnak találnak, azok biztosan akcióba is fognak lépni, "ha eljön a megfelelő idő".

A The Sunday Times szerint Hassan Buttot a Scotland Yard különleges ügyosztálya tavaly novemberben már őrizetbe vette egyszer, azzal a gyanúval, hogy ismeretei vannak terrortámadásokról. A radikális iszlám aktivista közölte is a hatóságokkal, tudja, hogy Nagy-Britanniában élő fanatikusok öngyilkos merényletekre készülnek külföldön.

Brit ellenőrzést akarnak

Ugyancsak igaznak bizonyul az a korábbi közlése is, hogy számos brit harcolt Afganisztánban a tálib rezsim oldalán, írta a vasárnapi brit lap. A brit rendőrség az izraeli titkosszolgálatokkal együttműködve a hét végén hat személyt vett őrizetbe a minapi tel-avivi öngyilkos merénylettel kapcsolatban; egyikük az elmenekült merénylőjelölt, Omar Khan Sharif felesége. Izrael régóta nyomást gyakorol a brit kormányra a brit földön tevékenykedő kiterjedt iszlám szervezetek működésének szoros ellenőrzése végett.