Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Öngyújtótilalom az amerikai repülőkön

2005.03.01. 11:52
Az amerikai légibiztonsági hatóság eddig is korlátozta az öngyújtók felvitelét a gépekre, április 14-től azonban semmilyen öngyújtót nem lehet majd a fedélzetre vinni, a döntéshozók ugyanis attól tartanak, hogy az öngyújtókat bombák felrobbantására használhatják.

Ha az amerikai légiutasok nem akarják, hogy a biztonsági szolgálatok elkobozzák kedvenc öngyújtójukat, akkor áprilistól inkább hagyják otthon - legalábbis ezt javasolják a legújabb tiltórendelet közelgő életbelépése miatt. A legújabb légibiztonsági szabályozás a kongresszus javaslatára született, a döntéshozók ugyanis attól tartanak, hogy az öngyújtókat bombák felrobbantására használhatják, vagy más módon tehetnek kárt a gépekben azokkal, írja a Yahoo News egy washingtoni lapra hivatkozva.

A légibiztonsági hatóság eddig is korlátozta mindenféle öngyújtó felvitelét a gépekre, fejenként csak két butángáz töltésű eszközt engélyeztek, április 14-től azonban ezektől is meg kell szabadulniuk az utasoknak, ha repülőgéppel akarnak utazni. A tiltás támogatói többek között a 2003-ban életfogytiglanra elítélt Richard Reid esetére hivatkoznak, aki a cipőjébe rejtett robbanóanyagot akarta gyufával meggyújtani. Ha lett volna öngyújtója, valószínűleg sikerül neki elpusztítani a gépet, mondják a politikusok.

Az új szabályozás hatására feltehetőleg egyszerűsödik majd a biztonsági rendszer a reptereken, ugyanis korábban meg kellett különböztetni a tiltott és az engedélyezett öngyújtókat. Az Egyesült Államok postaszolgálatánál is tiltólistán vannak az öngyújtók, veszélyes küldeménynek nyilvánítva nem kézbesítik azokat.

A tiltás a kézipoggyászként feladott csomagokra is érvényes, így az utasok jobban teszik, ha eleve nem visznek magukal ilyesmit a repülőgépekre. Fejenként négy doboz gyufát még így is felvihetnek a gépre, azonban ezt is felülvizsgálják hamarosan, jelentette be Amy Von Walter a légibiztonsági hatóság szóvivője.