Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Holtan találták az elrabolt Opus Dei-s bankárt

2006.07.21. 16:32
Holtan találták pénteken Parma közelében a két héttel ezelőtt elrabolt, az Opus Deihez közelálló olasz nagybankárt, a Parmalat óriáscég csődjének egyik kulcsfiguráját.

Gianmario Roverarót július 5-én rabolták el. Miután részt vett a befolyásos egyházi szervezet, az Opus Dei milánói összejövetelén, a 70 éves bankár hazaindult, majd eltűnt.

Ezt követően, sajtóértesülések szerint telefonált feleségének, majd titkárnőjének, hogy sürgősen utaljanak át egymillió eurót egy "ausztriai üzlet rendezésére". Az olasz igazságszolgáltatás befagyasztotta Roveraro számláit, miután kiderült, hogy emberrablásról van szó, nem számdékos eltűnésről.

Benne volt a Parmalat-botrányban is

Roveraro belekeveredett minden idők legnagyobb európai pénzügyi botrányába, a Parmalat élelmiszeripari óriáscég csődjébe. A cég számláiban a vizsgálat mintegy 14 milliárd eurós hiányt talált. Roveraro az Akros Finanziaria pénzügyi csoport alapítójaként segítette annak idején a Parmalat részvényeit tőzsdére juttatni.

Mi az az Opus Dei?
Az Opus Dei szervezésébe a spanyol Josemaría Escrivá egy 1928-as látomása alapján kezdett bele. Az első évtizedben csak néhány fővel működő, de nagy terveket dédelgető szervezetet 13 év után ismerte el Madrid püspöke, a Szentszék pedig 1947-ben mondott hivatalosan is igent az azóta személyi prelatúraként, terület feletti egyházmegyeként működő, az egyházi hierarchiában közvetlenül a pápához tartozó Opus Deire. A szervezet saját nyilvántartása szerint jelenleg több mint 85 ezer tagot számlál, közülük azonban kevesebb mint 2 ezer felszentelt pap. A tagság nagyobb része a szupernumeráriusokból áll, ők családi életük mellett vállalják az Opus Dei által támasztott követelmények betartását, a kisebb részt kitevő numeráriusok viszont a cölibátusra, egész életen át tartó nőtlenségre tesznek fogadalmat, valamint jövedelmükkel és vagyonukkal is támogatják a szervezetet. Az Opus Dei élén a prelátus áll. A tisztséget az 1975-ben elhunyt és azóta kivételes gyorsasággal szentté avatott Josemaría Escrivá után szintén egy spanyol, Javier Echevarría püspök tölti be.

A hatóságok egy informatikai szakembert, egy munkást és egy pénzügyi tanácsadót vettek őrizetbe. Ez utóbbi, Filippo Botteri, bevallotta, hogy ő rabolta el és ő ölte meg Roverarót, majd elvezette a nyomozókat a bankár holttestének rejtekhelyére is. A feltételezések szerint az emberrablás és a gyilkosság egy balul sikerült ingatlanakció része volt, amelyben Botteri állítólag komoly összeget veszített. Az ismert pénzember bomlásnak indult holttestét egy autópálya mentén találták meg pénteken Soligano városkánál.

Nem az első halott bankár az Opus Dei környékén

Roveraro nem az első halott Opus Dei-s bankár, aki furcsa körülmények között távozott az élők sorából. Egy másik pénzember, Roberto Calvi állítólag kapcsolatban állt a rejtélyes Opus Dei-jel, a Vatikánhoz szorosan kötődő katolikus egyházi szervezettel.

Calvi utolsó levelét II. János Pál pápához írta, és ebben azt sejttette az egyházfővel, hogy az általa (is) irányított szervezet a Vatikánnal igen közvetlen viszonyban van, és erről talán még maga a pápa sem tud. Calvi egyes feltételezések szerint a nyolcvanas években a lengyel Szolidaritást, Lech Walesa szervezetét támogatta egymilliárd dollárral. A bankár 1982 júniusában halt meg. Egy londoni híd alatt találták meg felakasztva, egyes források szerint gyilkosság történt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!