Az olajállamok növelik a kitermelést

2000.06.21. 13:16
A szaúd-arábiai olajipari miniszter bejelntése szerint már júliustól több kőolaj érkezik majd a szabadpiacokra a Kőolajexportáló Országok Szervezetétől (OPEC). Ali Naimi ezt érdemi részletek és számadatok nélkül, az OPEC Bécsben folyó rendkívüli miniszteri értekezletének szünetében közölte újságírók kérdésére - írta a Reuters. Egyes értesülések szerint a bejelntés nyomán napi 700 ezer hordóval növelik a kibocsátást.

A londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE) a szerda kora délutáni jegyzésben a világpiaci referenciatípusnak számító északi-tengeri Brent hordója 25 centtel 28,77 dollárra süllyedt augusztusi szállításra. A New York-i árutőzsde (NYMEX) helyi elektronikus jegyzésében az amerikai alaptípusnak számító könnyűolaj augusztusra 15 centtel 30,50 dollárra olcsóbbodott. (A nyersolaj ára 17 százalékkal drágult azóta, hogy az OPEC áprilisban emelte a kitermelési kvótákat.)

Megfigyelők az OPEC-ülés arra számítanak, hogy a termelésbővítés nem lesz olyan mértékű, amely döntően befolyásolhatná a kereslet-kínálati viszonyokat.

Ali al-Naimi
500 ezer hordóval több naponta
Az OPEC tagállamai jelenleg a világtermelés 40 százalékát adják. A szervezet vezetői Bécsben találkoztak szerdán, s előzetes hírek szerint napi 500 ezer hordóval (1,8 százalékkal) bővítették volna a termelést, de időközben olyan értesülések is napvilágot láttak, miszerint 700 ezer hordóval emelnék a termelést.

Elemzők elsősorban azért nem várnak döntő mértékű árcsökkenést a tanácskozás nyomán, mert nagyon nagy jelenleg az olajtermékek iránti kereslet, és például benzintartalékaikat is fel akarják tölteni a világ jelentősebb fogyasztói.

Az irányadó nyersolajár, az északi-tengeri Brent mindenesetre 8 centtel, 0,3 százalékkal, 29,1 dollárra drágult hordónként a londoni IPE nemzetközi olajtőzsdén, legalábbis augusztusi határidőre. Ugyanerre a határidőre New Yorkban 12 centtel emelkedett a nyersolajár, s jelenleg 30,77 dollárt tett ki.

Egy japán olajcég elemzője szerint ha az OPEC a tél beállta előtt nem emeli legalább 1-2 millió hordóval a termelését, az olajár továbbra is növekedni fog.

Az OPEC tagállamia egyébként megosztottak a kvótaemelés ügyében: különösen Algéria és Katar ellenzi a kitermelés bővítését, mivel szerintük elegendőek a jelenlegi olajtartalékok, csupán a spekuláció hajtja fel az árakat.  • Hírek
  • Csok