Szilárda
-4 °C
2 °C

Csökken az olaj ára

2000.09.11. 11:15
Pozitívan reagált az olajpiac az OPEC vasárnapi bejelentésére: a napi 800 ezer hordó termelésnövelés hírére közel egy dollárt esett az olaj ára a reggeli kezdéskor a japán tőzsdén. Az OPEC 25 dolláros átlagárat szeretne, elemzők szerint azonban a termelés növelése nem eredményez tartós árcsökkenést. A francia benzinblokád ragadósnak bizonyult: angol, belga tüntetések követték, az olaszok, németek és írek egyelőre csak fenyegetőznek.

Kiürültek a brüsszeli utcák
Az olajpiac pozitívan reagált az OPEC-államok vasárnapi bejelentésére, miszerint napi 800 ezer hordóval növelik termelésüket: a japán tőzsdén közel egy dollárral csökkent a hordónkénti olaj ára a kora reggeli kezdéskor. Az OPEC hétfőn folytatja bécsi értekezletét, a termelés növeléséről hivatalos megállapodás még nem született.

Elemzők szerint a hordónkénti olaj ára nem esik a 30 dolláros pszichológiai határ alá, mivel a mostani, 2000-ben a harmadik termelésemelés voltaképp 300 ezer hordónyi többletet jelent: az OPEC már korábban döntött napi 500 ezer többlet kitermeléséről. A közelgő tél miatt számos országban - köztük a legnagyobb az Egyesült Államok - fűtőanyagnak szánt olajkészletet halmoznak fel, ez sem lesz kedvező hatással az árak alakulására.

Az OPEC 25 dollár körüli árat szeretne

Az OPEC országai az olaj és a belőle származó üzemanyag magas árának mérséklését az adók csökkentésével szeretnék elérni, ezt számos nyilatkozatban, sőt honlapjukon is jelezték. A világ olajtermelésének 40 százalékát adó szervezet 25 dollár körüli átlagos olajárat szeretne, melynek minimuma 22, maximuma 28 dollár lenne.

Franciaország, ahol hatnapos benzinblokáddal tiltakoztak a növekvő árak ellen, Laurent Fabius pénzügyminiszter üdvözölte az OPEC-határozatot, szerinte ez ,,lépés a jó irányba". A német közlekedési miniszter, Reinhard Klimmt szerint ,,ez még mindig nem elég. Az OPEC többet kell, termeljen." Amerikában is óvatosan fogalmaznak: ,,Az olaj hiánycikk - Szaúd-Arábia segítségével jelentős mértékben növelte olaját az OPEC - de lehetséges, hogy ennyi sem lesz elég."

A francia példa ragadós

Az angolok után már a belgák is követik a francia példát
Az angolok voltak az elsők, akik a francia benzinblokád példájára már a múlt héten lezárták a Stanlow kőolajfinomító felé vezető utat; hétfőn Nagy-Britannia kilenc finomítójából hat blokád alatt volt, négy üzemanyagraktárból sem lehetett szállítani. A londoni The Times szerint 200 benzinkútnál fogyott el az üzemanyag vasárnap, és sok kútnál korlátozták a megvásárolható üzemanyag mennyiségét.

Belgiumban 2500 teherautó, taxi és turistabusz vonult ki Brüsszel utcáira, több órára megbénítva a városi közlekedést. A szakszervezetek és a kormány képviselői hétfőn ülnek le tárgyalni.

A tüntetéseket megelőzte az olasz pénzügyminiszter, Vincenzo Visco, mikor bejelentette: kormánya ideiglenesen felfüggeszti az üzemanyagra kivetett adót. Igaz, az olasz halászok szakszervezete szeptember 17-re ígérte a tüntetést, ha a kormány nem intézkedik. Észak-Németországban teherautósok egy csoportja figyelmeztette a kormányt: a magas üzemanyagárak széleskörű tüntetéseket eredményezhetnek. Írországban a hét végére terveznek megmozdulásokat, ezek elmaradnak, ha a kormány beleszól az üzemanyagárak alakulásába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!