Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Operabál és demonstráció Bécsben

2001.02.23. 10:00
42 embert őrizetbe vettek, 17 személy megsérült - ez a csütörtök éjszakai bécsi operabál mérlege. A 45. operabált ellenzők közül a rendőrség szerint nyolcszázan, a szervezők szerint 1 500-an demonstráltak az osztrák fővárosban.
A bécsi opera
A második világháború után 45. alkalommal rendezték meg a bécsi operabált, a rendezvényhez szinte hagyományosan kapcsolódó tüntetéssel egyetemben. Az operabál-ellenes demonstráció fél tizenegykor ért véget, miután kétórányi tiltakozás után a rendőrség egyoldalúan befejezettnek nyilvánította.

A bécsi opera épülete köré szervezett akción a rendőrség szerint nyolcszáz tüntető vett részt, a szervezők szerint 1 500. Az apa osztrák hírügynökség szerint 42 embert vettek őrizetbe, a der Standard rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy 43 tüntetőt - közülük 21-et egyszerre, a Rüdigerhof kávézóban.

Sebesültek és károsultak

Mindkét oldalról több ember megsebesült - a der Standard tudósítója arról számolt be, hogy a tüntetők kockakövekkel, petárdákkal és festékbombákkal dobálták meg a bécsi rendfenntartókat, akik közül legkevesebb heten megsérültek. A rendőrök több tüntetőt a földre terítettek, megütöttek. A tüntetők több rendőrautót is megrongáltak, és szemeteseket gyújtottak fel.

A bécsi rendőrség alapkontingensét ezer fővel erősítették meg a rendezvény kapcsán. Az Opera környékét lezárták.

A Schwarzenberg térnél alakult ki az elsõ nagyobb ütközet: a demostrálók a Karlsplatz, Mariahilferstrasse, Gumpendorferstrasse, Ring, Getreidemarkt útvonalon vonultak.

A tüntetők több autót megrongáltak, szemeteskonténereket gyújtottak fel. A leghevesebb hartcok a Mariahilferstraße környékén zajlottak - ott még barrikádokat is égettek. Az összecsapás valamivel éjfél elõtt, 42 tüntető őrizetbe vételével ért véget. Utóbb a rendőrség azzal magyarázta a hosszas harcot, hogy meglepte õket a támadás hevessége.

Számos prominens személyiséget meghívtak a rendezvényre: Thomas Klestil osztrák köztársasági elnököt, a magyar, a spanyol és a szlovák külügyminisztert is. A zavargások miatt a Reuters szerint ötezer hírneves vendég viszont távolmaradt a rendezvényről.

A belügyminiszter nem fenyegetett
Az osztrák utat járjuk, ami azt jelenti, hogy igent mondunk a demonstrációs jogra, nemet a jóvá nem hagyott blokádra, a zavargásokra és a károkozásra - jelentette ki Ernst Strasser osztrák belügyminiszter az operabál előestéjén.
Bécsben február másodika óta minden csütörtökön tüntetnek a kormány ellen, amelyet hivatalba lépése óta otthon is, külföldön is bírálatok értek egyebek mellett az Osztrák Szabadságpárt koalíciós jelenléte miatt.

Az e heti tüntetés napja egybeesett az opaerabáléval, amely a báli szezon csúcspontját jelenti, és szintén kedvelt alaprendezvénye a különböző tiltakozó akcióknak.

Az aktivisták egyébként még a tüntetés előtt felajánlották, hogy nem emelnek blokádokat, ha Strasser a bevételt jótékony célra ajánlja fel. Az osztrák belügyminiszter ezt a javaslatot nem kommentálta.