Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Rekord ópiumtermésre számítanak Afganisztánban

2006.05.11. 13:13
Egyelőre kudarcot vallottak az afganisztáni drogtermelés visszaszorítására irányuló erőfeszítések. A korrupció virágzása ideális körülményeket teremt a csempészeknek.

Rekordmennyiségű termésre számítanak az afganisztáni Helmand tartomány ópiumtermelői, írja riportjában az Independent. Tavaly ebből a tartományból származott a világ teljes heroinmennyiségének 20 százaléka.

Az országban uralkodó káosz következtében a drogkartellek egyre jobban szervezettek, a korrupció virágzik és a tálib hatalom is újjáéledni látszik. A kedvező időjárási viszonyok szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az idén újabb rekordot könyvelhessenek el a termelők. Ez elég érzékenyen érinti a nemzetközi drogellenes törekvéseket, hiszen a világ heroinmennyiségének 86 százaléka Afganisztánból származik.

Kemény munkának sok pénz a vége

A múlt héten kezdődött aratás persze nem könnyű. Mákfejek ezreit kell egyenként bemetszegetni, a termésből kiszivárgó „tejet” összegyűjteni, majd mindezt a minőségtől függően még háromszor, vagy akár hétszer is megismételni. A munkások azért nem panaszkodhatnak, körülbelül 1800 dollárt (370 000 Ft) kapnak egy parcelláért fizettségül.

Csak az arányok kedvéért: ez az összeg egyharmada egy parcellányi termény értékének, ami a négyötöde egy hektárnyi területnek (vagyis körülbelül 6750 dollárt, vagyis majdnem 1 millió 400 ezer forintot ér egyetlen hektár). Csak Helmand tartományban nagyjából 40-50 000 hektárnyi mákföld lehet, az országban pedig 34 tartomány. A további számolást az olvasóra bízzuk.

Korrupció egy kis teával

Az ENSZ gyors áprilisi becslése szerint csupán három tartományban csökkent, tizenháromban viszont jelentősen növekedett a termelés. A térségben állomásozó brit vezetésű NATO-csapatok kiemelt feladatnak tekintik a mákföldek megsemmisítését, bár eddig – különösen a déli országrészben – nem igazán jártak sikerrel.

Ennek okait remekül illusztrálja az egyik munkás beszámolója arról, hogyan is kezelik a megsemmisítéssel megbízott helyi hatóságok a dolgot: a csapatuk egy kedélyes teázás után 50-50 dollárral gazdagabban távozott az ültetvényről. 50 dollár egyébként egy afgán hivatalnok teljes havi fizetése.

Helmand tartomány kormányzója saját állítása szerint 7000 hektárnyi mákültetvényt irtott ki, „a valós szám olyan 1000 körül lehet” – mondta a lap egyik nyugati forrása. „Gyakran csak keresztülhajt egy traktor a mákföldön, majd bejelentik, hogy megsemmisítették az ültetvényt” – tette hozzá. A tartományba küldött, amerikai zsoldosokkal megerősített központi megsemmisítő hadsereg a sorozatos késések miatt szintén sikertelennek bizonyult a küzdelemben. Afgán sofőrjeik ugyanis egyszerűen nem voltak hajlandóak a veszélyes területre hajtani.

És még több korrupció halálfélelemmel

A lap állítása szerint tavaly nyáron majd’ kilenc tonna ópiumot találtak egy hivatalnok irodájában, aki azzal védekezett, hogy nemrég foglalta le a szállítmányt, és épp be akarta szolgáltatni. Brit és amerikai nyomásra végül elbocsátották hivatalából, később azonban az afgán parlament alsó házában kapott helyet.

Gul Mohammad Shukran, a drogügyek ellenőrzésével megbízott vezető, kandahári irodájában fogadta az Independent újságíróit, majd amikor azok felolvastak neki egy listát a tartomány jól ismert milliomos drogcsempészeiről, az igazgató ajtót mutatott nekik. „Ha válaszolok a kérdéseikre, három napon belül halott leszek.” – tette világossá a helyzetet.

A tálibok is kiveszik a részüket

A csempészek elleni harcot a déli országrészbe visszaszivárgó tálibok megfélemlítő kampánya és merényletei is nehezítik. Hat hónap alatt négy körzeti rendőrfőnököt tettek el láb alól a 12-ből. A talibán busás haszon fejében korábbi elveivel ellentétben remekül együttműködik a csempészekkel, még a szerveződő nyári offenzíváját is hajlandó elhalasztani annak érdekében, hogy az aratás zavartalan legyen. A pálfordulásnak egyszerű oka lehet: a régióban termelt ópium megadóztatásából több tíz millió dollár bevételük lehet az idei évben, ami nagyban hozzájárul hatalmuk erősítéséhez.

A sok rossz között azért akad jó hír is a hatóságok számára. Nangahar tartományban tavaly 96 százalékkal csökkent a mákültetvények mennyisége, és Kandahar tartományban is jelentős eredményeket tudott elérni az új kormányzó. A siker azonban átmenetinek tűnik, mert a farmereknek beígért külföldi segélyek, melyek az alternatív terményekre való átállást hivatottak segíteni, a mai napig nem érkeztek meg.