Virág
0 °C
2 °C

Afganisztán újra világelső ópiumtermesztésben

2003.06.17. 16:43
Rekord máktermést takarítottak be Afganisztánban. Az újraindult afgán ópium- és herointermelés jelentősen csökkentheti a pakisztáni kábítószerárakat. Ez akár még jól is jöhet a hepatitisz-problémákkal küzdő egészségügynek. "A heroinistákat meg tudjuk menteni, a hepatitiszeseket nem" - nyilatkozta egy karacsi orvos a CNN-nek.
Az elmúlt másfél év legnagyobb máktermését takarították be Afganisztánban - írja a CNN. Négyezer tonnás termelésével az ország ismét a világ elsőszámú ópiumtermelőjévé lépett elő.

A tálibok uralmuk utolsó évében gyakorlatilag megszüntették az afganisztáni ópiumtermelést. A rezsim bukása után azonban a lakosság hamarosan visszatért a kis igényű, jól jövedelmező növény termesztéséhez.

Árcsökkentő hatás

"Az afgán rekordtermés egészen biztos hatással lesz Pakisztánra is" - nyilatkozta a CNN-nek Liaquat Toor, a pakisztáni Drogellenes Haderő dandártábornoka. Az ügynökség 2001-ben sikeresen számolta fel a pakisztáni ópiumtermesztést.

Ez, együtt az afgán ópium időszakos kiesésével hatalmas árnövekedést hozott a heroinpiacon. Másfél gramm heroin egy éve még 35 centbe került Karacsi utcáin, ma 1,60 - írja a CNN. A megnövekedő kínálat minden bizonnyal le fogja szorítani az árakat.

A függőség kezelhető - az AIDS nem

Ez akár életmentő is lehet Pakisztán heroinfüggői számára. A magas drogárak miatt sok fogyasztó lemondott az egyszerhasználatos injekciós tűkről. Salim Azam karacsi orvos szerint emiatt rémisztően megnövekedett az AIDS- és hepatitisz-megbetegedések száma. A heroinkínálat növekedése miatti áresés Azam szerint akár pozitív hatással is lehet. "A heroinfüggőket meg tudjuk menteni, a hepatitisz és az AIDS terjedése sokkal nagyobb probléma" - nyilatkozta a CNN-nek.