Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Hogyan lesz az afgán ópiumból olasz fájdalomcsillapító?

2007.03.06. 22:34
A Romano Prodi vezette balközép olasz kormánykoalíció három parlamenti képviselőcsoportja kedden javasolta, hogy Olaszország hivatalosan vásárolja fel az Afganisztánban előállított ópiumot és abból gyártsanak fájdalomcsillapító szereket, hogy ezzel kihúzzák a szőnyeget a kábítószer-termelést támogató szélsőséges muzulmán tálibok és a drogkereskedők alól.

A 630 tagú képviselőházban 77 mandátummal bíró három frakció - köztük a zöldek és a Kommunista Újraalapítás - javaslata értelmében az illegális afganisztáni mákültetvényeket kísérleti jelleggel legalizálnák, hogy a parasztok jövedelemhez juthassanak, s földjeik ne essenek áldozatul a mákültetvények módszeres irtását célzó akcióknak.

A javaslat kezdeményezői úgy vélték, hogy a rendkívül szegény Afganisztánban a katonaság bevetésével zajló ültetvényirtások végső soron a tálibok iránti szimpátiát növelhetik a földművesek körében. A képviselők ehelyett inkább azt támogatnák, ha az afgán parasztoktól felvásárolnák az ópiumot, amelyből morfiumot állítanának elő, s fájdalomcsillapító szerként alkalmaznák a fejlődő országban.

A kérdést újszerű módon megközelítő olasz baloldali képviselők elképzelése már elnyerte az olasz vöröskereszt elnökének támogatását, Massimo D'Alema olasz külügyminiszter pedig késznek mondta magát a javaslat tanulmányozására.

Az ENSZ kábítószerellenes hivatala kedden kiadott jelentésében azt jósolta, hogy idén újabb rekordot dönthet a mákkal beültetett területek nagysága Afganisztánban, ahol már tavaly is rekord nagyságú területen, 165 ezer hektáron termelték az ópium alapanyagául szolgáló növényt. A világon előállított ópium több mint 90 százaléka tavaly a közép-ázsiai országból származott.