Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Két nappal támadtak korábban a tervezettnél

2003.03.23. 22:30
A hivatalos haditerv, az "OPLAN 1003 V" szerint az Irak elleni háború már elkezdődött, amikor George Bush amerikai elnök biztonsági tanácsadóival megvitatta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) friss értesülését arról, hogy Szaddám Huszein iraki elnök és más magas rangú vezetők aznap éjjel egy dél-bagdadi épületben tartózkodnak. Jó két órával korábban, közép-európai idő szerint szerdán este 7 órakor a különleges műveleti erők akcióba léptek a sötétség leple alatt Nyugat- és Dél-Irakban - írja a The Washington Post vasárnapi számában.
Az "OPLAN 1003 V" 48 órát szánt arra, hogy a különleges erők végrehajtsák feladatukat, egyebek között a kommunikációs vonalak elvágását, megfigyelő posztok kiiktatását. A háború "hivatalosan" pénteken este 7 órakor kezdődött volna a Bagdadra és más városokra mért nagyerejű légicsapásokkal és az elnök röviddel ezután bejelentette volna be a légi háború kezdetét. A szárazföldi erők 9 órával később lépték volna át a kuvaiti-iraki határt.

Változik a terv

Szerdán este a Fehér Ház ovális irodájában tartott megbeszélésen azonban sutba vágták a háború megkezdésének ezt a koreográfiáját és a CIA igazgatója, George Tenet által előterjesztett értesülés alapján az elnök elrendelte a légicsapást a megadott bagdadi épületre, hogy lefejezze az iraki vezetést.

Csütörtökön kora délután úgy döntöttek, hogy a szárazföldi műveletet 24 órával előrehozzák és így 15 órával a nagyszabású légitámadások előtt megkezdik a behatolást Kuvaitból Irakba. A szárazföldi műveletek pénteken hajnali 4 órakor indultak meg. A tömeges légitámadás azután a haditervben kitűzött eredeti időpontban, péntek este 19 órakor megkezdődött.

200 millió dollár az előkészítésre

George Bush 2002 elején hatalmazta fel a CIA-t, hogy egy átfogó programot indítson Szaddám Huszein elmozdítására, 200 millió dollárt hagyva jóvá az ellenzéki csoportok támogatására és a hírszerzési munkálatok megerősítésére.

A CIA első csoportja 2002 júniusában kezdett titkos tevékenységbe Irakban, Donald Rumsfeld védelmi miniszter és a Pentagon pedig megkezdte a haditervek kidolgozását. Az invázió vezetésére kiszemelt Tommy Franks tábornok először nagy létszámú erőt javasolt, Rumsfeld viszont az afganisztáni tapasztalatok birtokában radikálisan kisebb szárazföldi erőt akart, s nagyobb szerepet a különleges erőknek.

Az ENSZ bevonása időt adott az amerikaiaknak

Az elnök elé 2002 szeptemberében terjesztették az "OPLAN 1003 V" első olyan változatát, amely a tetszésére volt. George Bush ekkor azonban Colin Powell külügyminiszter tanácsára úgy határozott, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet a nemzetközi támogatás megszerzése érdekében. Az elhúzódó diplomácia időt adott Rumsfeldnek és Franksnak az amerikai erők felvonultatásához és a tervek finomításához.

Gyorsabban vetették be a szárazföldi csapatokat

Idén januárra az eredeti 14 napról már 4 napra szűkült a tervben a légi és a szárazföldi hadjárat megkezdése közti különbséget, holott az 1991-es öbölháborúban a szövetséges gépek 38 napon át bombázták Irakot, mielőtt a szárazföldi erők megindultak volna Kuvaitba, hogy elűzzék az iraki megszállókat.

Február végén Franks javasolta, hogy a háborút különleges erők titkos bevetésével indítsák. Tevékenységük 48 órán át titokban maradhat, míg Irak és a világ rájön, hogy Amerika már megkezdte a háborút. Bush szándékosan fogalmazott homályosan, amikor kedd hajnalban ultimátumot intézett Szaddám Huszeinhez, hogy 48 órán belül hagyja el Irakot, ellenkező esetben katonai művelet indul ellene "az általunk választott időpontban".