Ervin
14 °C
21 °C

Újabb háborúra számít az amerikai közvélemény

2003.04.15. 13:04
Jelentősen javította Bush elnök megítélését a közvéleménykutatások szerint a sikerrel megvívott Irak elleni háború. Az amerikaiak többsége még azt is elnézné, ha sem Huszeint, sem a tömegpusztító fegyvereket nem találná meg a hadsereg. Bár a többség nem ért egyet a megelőző csapás politikájával, elkerülhetetlennek tartja az újabb, Szíria vagy Észak-Korea ellen indított háborút.
Az amerikaiak elsöprő többsége sikerként értékeli az Irak elleni háborút - írja a New York Times. A napilap a CBS televízióval közös közvélemény-kutatásának adatai szerint a többség még akkor is sikeresnek tartja a háborút, ha Huszeint nem fogják el, vagy nem találnak vegyi fegyvereket.

A háború népszerűsít

A háború sokat javított Bush népszerűségén is, a megkérdezettek 73 százaléka szerint az elnök "jól látja el feladatát". A háború előtti héten ez az arány 59 százalékpont volt - írja a Times. Bush még a demokrata választók körében is nagyon népszerű, támogatottsága 61 százalék.

Bush politikai sikerét jelzi, hogy 2001 óta először gondolja úgy az amerikaiak többsége, 62 százaléka, hogy országuk megnyerheti a terror elleni háborút.

Választási harc

Bush népszerűség-növekedése emlékeztet édesapja első öbölháború utáni népszerűség-növekedésére. Ennek ellenére az idősebb Bush akkor elbukta az újraválasztási kampányt, 1993-tól Clinton lett az Egyesült Államok elnöke. Az ifjabbik Bush számára is vannak intő jelek, a Times felmérése szerint a győztes háború ellenére az amerikaiak többsége ellenzi a "megelőző csapás" politikáját.

A közvélemény háborúra hangol

Hatvan százalékuk mégis úgy véli, az újabb háború több mint valószínű. A lehetséges célpontok között a napokban keményen megfenyegetett Szíriát és Észak-Koreát említették. Szíria esetében Bush ugyanakkor egyelőre kizárta a katonai megoldást. A támadás Tálas Péter, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai és Védelmi Kutatóhivatalának főigazgató-helyettese szerint sem lenne logikus lépés.

A szakértő szerint ehhez hiányzik még a szövetségesek, így Nagy-Britannia támogatása is, Szíria fenyegetése inkább Oroszországnak és Franciaországnak szóló üzenet. Észak-Korea esetében is valószínűbb a clintoni "kemény diplomácia", azaz a szankciók és a katonai fenyegetés folytatása. Mint Tálas mondta, még a háború legfőbb Pentagonbeli támogatói is "óvatos héják".