Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Bush csak Amerikában és Izraelben népszerű

2003.06.17. 12:24
Továbbra is az iraki háború előtt kormányzati szinten képviselt álláspontok mentén válik ketté az Egyesült Államok megítélése, derült ki a BBC felméréséből. Bush csak Izraelben és az Egyesült Államokban népszerű, a franciák és az oroszok még mindig nagy arányban utasítják el az iraki háborút.
A világ közvéleménye elítéli Bush politikáját és az iraki háborút- derült ki a BBC múlt hónapban tizenegy országban végzett közvélemény-kutatásából. Az Egyesült Államokban, Európában, a Közel-Keleten és Dél-Kelet Ázsiában felvett minta szerint a megkérdezettek ötvenhét százaléka utasítja el Busht. A szám az amerikai válaszok kizárása után hatvan százalékra nőtt.

Az oroszok a legelutasítóbbak

Az iraki háborút leginkább az oroszok utasították el, nyolcvan százalékuk ellenezte a katonai akciót. A háborút hevesen ellenző Franciaországban hatvanhárom százalék vélekedik hasonlóan. Az Egyesült Államok és Izrael lakosságának hetven, Nagy-Britannia lakóinak ötvennégy százaléka helyesli utólag is a háborút, derül ki a BBC kutatásából.

A nem amerikai válaszadók hetven százaléka szerint az amerikai haderő nem tett eleget a civil életek védelméért. Az Egyesült Államokban ugyanakkor szintén hetven százalék úgy véli, a világ nem értékeli eléggé, hogy a hadsereg mennyit tett a polgári áldozatok elkerüléséért.

Amerikanizált kultúra

A gazdasági és kulturális kérdésekre is választ kereső kutatás alapján a világ egyre inkább amerikanizálódik. A britek és izraeliek hatvan, az ausztrálok nyolcvanegy százaléka ismeri el, hogy kultúrájukban egyre inkább az amerikaiakhoz hasonulnak.

A BBC a Financial Times megkeresésére még nem tudott választ adni arra, hogy az Egyesült Államokban is levetítik-e a felmérés eredményeit feldolgozó műsorukat. A Mit gondol a világ Amerikáról című filmet a PBS közszolgálati adó, esetleg a kábelen elérhető BBC America tűzheti műsorra, írja a londoni gazdasági napilap.