Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Száztizenhárom rendőr sebesült meg Belfastban

2001.07.13. 11:56
A tüntetők Molotov-koktéllal és savas bombákkal dobálták a rendőröket, azok pedig vízágyúval és gumilövedékkel próbálták megfékezni az erőszakot. A katolikus tüntetők az Orániai Rend hagyományos felvonulása ellen tiltakoztak.

Száztizenhárom rendőr sebesült meg csütörtökről péntekre virradóan utcai összecsapásokban, közülük tizenkilenc kórházi kezelésre szorult. Az északír rendőrfőnök, Ronnie Flanagan szerint a katolikus tüntetők utcai zavargása az elmúlt időszak legsúlyosabb utcai rendbontása volt, az események azonban nem véletlenszerűen, hanem "jól szervezetten" zajlottak.

Az Orániai Rend felvonulása okozta a zavargásokat

A katolikusok az Orániai Rend hagyományőrző felvonulása miatt vonultak az utcára. Az Orániai Rend a felvonulással hivatalosan arról emlékezik meg, hogy 1690-ben a protestáns Orániai Vilmos katonái súlyos vereséget mértek a katolikus Stuart-ház hatalmát visszaállítani akaró II. Jakab hadseregére.

A felvonulás egy katolikus negyedet, Ardoyne--t is érintette. Gyakorlatilag itt voltak a legsúlyosabb összecsapások. A tüntetők Molotov-koktéllal és savas bombákkal dobálták a rendőröket, azok pedig vízágyúval és gumilövedékkel próbálták megfékezni az erőszakot. Belfast utcáin a rendőrség negyed évszázada nem használt vízágyúkat vetett be a tüntetők szétoszlatására. Kelet-Belfastban a rendőrök két, rivális bandát választottak szét.

A tárgyalások folytatódnak

Az Orániai Rend békés szervezetnek minősül, ám hagyományos felvonulása a katolikus kedélyeket mindig felborzolja. A szerdán félbeszakadt tárgyalásokat pénteken kezdik újra Tony Blair miniszterelnök és Bertie Ahern ír vezető, illetve az ellenséges katolikus és protestáns politikusok részvételével. A tárgyalások fő pontjai: az IRA-gerillák lefegyverzése, rendszabályozási reformok és a brit katonai jelenlét csökkentése.