Ágnes
-1 °C
2 °C

Véres tűzharc Belfast utcáin

2005.09.11. 17:30
Évtizedek óta először éles lövedékekkel vívott tűzpárbaj zajlott le Észak-Írországban a brit hadsereg és helyi félkatonai szervezetek között a hajnalra elült rendkívül súlyos belfasti zavargások során - mondta vasárnap délután az ulsteri tartomány rendőrfőnöke, aki "szélsőségesnek" minősítette a britpárti protestáns erők által alkalmazott erőszakot.
A hosszú évek óta nem látott hevességű utcai csaták azután robbantak ki az északír főváros protestánsok és katolikusok lakta negyedeinek határán, hogy a rendőrség megtiltotta a legnagyobb, nem politikai pártként működő protestáns csoport, az Orániai Rend felvonulásának áthaladását egy katolikus negyeden.

Történelem

Az Orániai Rend minden nyáron tartományszerte provokatív felvonulások százaival emlékezteti a kisebbségi katolikus lakosságot arra, hogy az angol trónra II. (Katolikus) Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte a katolikus lázadást.

Jakab az ír katolikusok körében szított felkeléssel próbálta visszaszerezni hatalmát, ám Orániai Vilmos - innen a Rend neve - 1690. július 12-én, a Belfasttól délre húzódó Boyne folyó melletti csatában végképp felszámolta a katolikus ellenállást.

90 méter

Az orániaiak szombati felvonulásának útvonalába a belfasti hatóságok egy alig 90 méteres kitérőt iktattak be, hogy a menet elkerülje a katolikus negyedet, de a feldühödött protestáns tömeg benzinbombákkal és téglákkal támadt a negyed határát elálló rendfenntartó alakulatokra és brit katonákra.

Sir Hugh Orde, az északír rendőrség főparancsnoka vasárnap délután a BBC-nek ugyanakkor elmondta: hosszú idő óta először éles lövedékekkel vívott tűzpárbajok is lezajlottak a rendőrök és a brit hadsereg, illetve a rájuk támadó milíciák között.

Sir Hugh szerint a rendőrökre és a katonákra összesen ötven alkalommal nyitottak tüzet a zavargások során, és "a tüzet viszonozni kellett".

„Szervezett jellegű”

A rendőrfőnök szerint egyértelmű a hosszú évek óta példátlan súlyosságú incidens szervezett jellege. Hozzátette: az Orániai Rendet "komoly felelősség" terheli a történtekért.

Sir Hugh szerint a vasárnap hajnalig tartó belfasti összecsapásokban összesen 105 rendőr sérült meg.

A tartományban 1998 óta hivatalosan tűzszünet honol, és a britellenes katolikus mozgalom radikális szárnyának fő fegyveres szervezete, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) - amelynek terrorakcióiban az utóbbi 35 évben több mint 3 ezren haltak meg - néhány hete közölte: végképp felhagy az erőszak alkalmazásával.

Folytatják

Újabb zavargások törtek ki vasárnap este az észak-írországi Belfastban a brit koronához hű protestánsok és a rendőrök között - közölte a rendőrség. Több mint hétszáz protestáns támadt benzines palackokkal, házilagos készítésű gránátokkal, kockakövekkel a rendvédelmi erőkre kora este a város protestánsok lakta keleti negyedében.