16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Orbán közép-európai diplomáciai vihart kavart

2002.02.22. 15:53
A cseh és a szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy nem vesz részt a visegrádi országok kormányfőinek jövő péntekre tervezett keszthelyi csúcstalálkozóján Orbán Viktor brüsszeli kijelentései miatt. Ezek után a lengyel kormányfő is lemondta részvételét. Szlovákiában a külügyminisztériumba kérették a magyar nagykövetet Orbán megnyilatkozási miatt. A magyar miniszterelnök azzal kavart az egész térséget átfogó diplomáciai vihart, hogy összefüggésbe hozta a partnerországok későbbi EU-csatlakozási tárgyalásait a "holtnak tekintendő" Benes-dekrétum hatályon kívül helyezésével. Kovács László, az MSZP elnöke pártja nevében arra kérte Orbán Viktort, hogy a választásokig már ne nyilatkozzon külpolitikai kérdésekben. A külügyi bizottság szerdán, rendkívüli ülésen foglalkozik az üggyel.
Milos Zeman
Mikulas Dzurinda szlovák és Milos Zeman cseh kormányfő nem vesz részt a visegrádi országok kormányfőinek jövő péntekre tervezett magyarországi találkozóján tiltakozásul Orbán Viktor miniszterelnöknek a Benes-dekrétumokat illető szerdai brüsszeli kijelentései miatt - jelentették be pénteken. Libor Roucek cseh kormányszóvivő leszögezte, hogy Zeman ezt a döntését előzőleg egyeztette szlovák és lengyel kollégájával. Lesek Miller lengyel miniszterelnök ezek után szintén lemondta a részvétel, mert a cseh és a szlovák kormányfő visszalépése miatt a csúcs értelmét vesztette - közölte péntek este Michal Tober, a lengyel kormány szóvivője.

Orbán a héten egyébként többször ellentmondásba keveredett a visegrádi országok vezetésével, miután egyeztetés nélkül Budapesten nyilvánosságra hozta az EU-bővítéssel kapcsolatos "közös" álláspontot.

Pozsony Orbánt teszi felelőssé

Mikulás Dzurinda
A pozsonyi kormányközlemény szerint Mikulás Dzurinda, a szlovák kormányfő Orbán Viktor utóbbi napokban elhangzott kijelentései miatt mondta le a Keszthelyre tervezett találkozót, mert úgy ítéli meg, hogy a magyar miniszterelnök megnyilatkozásai nem teremtik meg az érdemi tárgyalásokhoz szükséges keretet. A szlovák miniszterelnök kijelentette: döntése végleges, mivel meggyőződött arról, hogy a kedvezménytörvény és a Benes-féle dekrétumokkal kapcsolatos Orbán-kijelentés egyértelműen a Fidesz "választási kampány-fogása." Orbánnak nyilván rossz kampány-tanácsadói vannak - jegyezte meg.

Pozsony és Budapest között a kedvezménytörvény ügyében hetek óta feszült a légkör. A szlovák kománypártok és az ellenzékiek soha nem tapasztalt egységben hirdetik, hogy a magyar jogszabály szlovákiai hatálya megengedhetetlen, sérti a szlovák nemzetállami érdekeket, és általa Magyarország beavatkozik Szlovákia függetlenségébe. A magyar álláspont szerint a kedvezménytörvénynek nincs területen kívüli hatálya. A felek a héten még kölcsönösen kinyilvánították, hogy az ügyet tárgyalások útján kívánják rendezni.

Bekérették a nagykövetet

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentéseit tisztázandó pénteken bekérették a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetet. Maros Sefcovic, a kétoldalú kapcsolatokat felügyelő főosztály vezetője Boros Miklós nagykövettel közölte: Pozsony ellenkező hatást kiváltó megnyilvánulásnak tekinti Orbán Viktor utóbbi napokban elhangzott kijelentéseit. A magyar miniszterelnök a minap Szlovákia NATO-felvételének megkérdőjelezésére utaló kijelentést tett, majd szerdán Brüsszelben Szlovákia EU-csatlakozási tárgyalásainak összefüggésében szólt a "holtnak tekintendő" Benes-féle dekrétumok kérdéséről.

A magyar diplomata Budapest külpolitikájának változatlan szándékáról, a kedvező magyar-szlovák viszony megteremtését célzó törekvéseiről biztosította a szlovák felet.

Baráti emlékeztetés

Szlovákiában éles ellenkezést váltott ki, hogy Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújában arra emlékeztetett: Szlovákia NATO tagságáról a magyar parlament is szavazni fog. A másik ok, hogy Orbán szerdán Brüsszelben úgy vélekedett: a szlovákiai magyarok és a németek második világháború utáni jogfosztottságának "törvényes kereteket" teremtő Benes-dekrétumok nem állnak összhangban az Európai Unió jogrendjével, ezért Magyarország azt várja, hogy Csehország és Szlovákia az EU-csatlakozás után ezeket automatikusan törli jogrendjéből.

Külügyi baklövések
A szlovákiai Praca című lap szerint véget nem érő azoknak a külpolitikai baklövéseknek a sora, amelyeket a közép-európai vezetők követnek el. A lap szerint a közép-európai politikusok egymást próbálják meg kiejteni a versenyből. A lista Jörg Haider volt Szabadság Párti vezetővel kezdődik, aki Bagdadba látogatott Szaddám Huszein iraki vezetőhöz, majd Milos Zeman cseh miniszterelnökkel folytatódik, aki Adolf Hitlerhez hasonlította Jasszer Arafatot.

A Praca úgy folytatja, hogy a hab a tortán Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki azzal a kéréssel állt elő, hogy annulálni kell a Benes-dekrétumokat, amely a második világháború után elrendelte a szudéta németek és a magyar kisebbség egy részének kitelepítését. A lap arra figyelmezteti a magyar kormányfőt, hogy a tűzzel játszik, ha az a terve, hogy ismét vitát nyisson az Osztrák-Magyar Monarchia bukását követő 1920-ban aláírt Trianoni szerződés fölött.

Forrás: BBC Magyar Adás

Martonyi sajnálkozik

Martonyi János külügyminiszter reagálásában sajnálatosnak tartja, hogy az elmúlt napok dátumegyeztetési problémái után Szlovákia és Csehország most egy, a kétoldalú kapcsolatainkban fel nem vetett és a visegrádi együttműködést nem érintő történelmi tényre hivatkozva mondta le részvételét a visegrádi miniszterelnöki találkozón. A külügyminiszter szerint a kormány a kétoldalú kapcsolatok keretében nem vetette fel és nem is kívánja felvetni a benesi dekrétumok ügyét és nem szándékozott azt összekapcsolni az európai uniós csatlakozás kérdésével.

Az viszont tény - emlékeztet Martonyi - , mint ahogy az Európai Parlamentben is történt, hogy európai politikusok visszatérően foglalkoznak a kérdéssel. Változatlanul készek vagyunk egy kölcsönösen elfogadható időpontban megrendezni a visegrádi együttműködés miniszterelnökeinek csúcstalálkozóját - áll Martonyi nyilatkozatában.

"Orbán ne szólaljon meg"

"Sajnos várható volt, hogy a partnerországok vezetőinek egyszer elegük lesz Orbán Viktor otromba stílusából" - reagált a hírre az Indexnek nyilatkozva Kovács László az MSZP elnöke, volt külügyminiszter. A baj szerinte azonban sokkal nagyobb, mint ha csak egyszerű kormányfői presztízsveszteségről lenne szó. Magyarország érdekei sérülnek az uniós csatlakozási ügyekben a különösen időszerű egyeztetés és a közös fellépés elmaradása miatt. Kovács László ezért az MSZP nevében arra szólította fel Orbán Viktort: a választásokig hátralévő időben már ne nyilatkozzon külpolitikai kérdésben, hogy az új kormánynak ne kelljen szétzilált kapcsolatok újjáépítésével kezdenie tevékenységét.

Verheugen: Benes-dekrétumokról nem lesz szó a csatlakozási tárgyalásokon

Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa pénteken Brüsszelben arról biztosította Jan Kavan cseh külügyminisztert, hogy a Benes-dekrétumokról soha nem lesz szó az unió és Csehország között folyó csatlakozási tárgyalásokon. Nem az Európai Parlament (EP) irányítja a csatlakozásról szóló tárgyalásokat - mondta arra utalva, hogy EP-képviselők - közöttük Ursula Stenzel, a parlament csatlakozási bizottságának osztrák társelnöke - időnként felvetik: a tárgyalásokon vizsgálják meg a még mindig érvényben lévő dekrétumok okozta gondokat.

Rendkívüli ülés

A Visegrádi kormányfői csúcs elmaradásának megvitatása ügyében szerda reggelre rendkívüli ülésre hívta össze az Országgyűlés külügyi bizottságát Szent-Iványi István, a testület elnöke . A bizottság SZDSZ-es elnöke az MTI-nek szombaton elmondta: a testületi ülés egyetlen napirendi pontja és tárgya Orbán Viktor, a Benes-dekrétumokat érintő kijelentései és az azt követően előállt külpolitikai helyzet megvitatása lesz.  • Hírek
  • Hírek