Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán közép-európai diplomáciai vihart kavart

2002.02.22. 15:53
A cseh és a szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy nem vesz részt a visegrádi országok kormányfőinek jövő péntekre tervezett keszthelyi csúcstalálkozóján Orbán Viktor brüsszeli kijelentései miatt. Ezek után a lengyel kormányfő is lemondta részvételét. Szlovákiában a külügyminisztériumba kérették a magyar nagykövetet Orbán megnyilatkozási miatt. A magyar miniszterelnök azzal kavart az egész térséget átfogó diplomáciai vihart, hogy összefüggésbe hozta a partnerországok későbbi EU-csatlakozási tárgyalásait a "holtnak tekintendő" Benes-dekrétum hatályon kívül helyezésével. Kovács László, az MSZP elnöke pártja nevében arra kérte Orbán Viktort, hogy a választásokig már ne nyilatkozzon külpolitikai kérdésekben. A külügyi bizottság szerdán, rendkívüli ülésen foglalkozik az üggyel.
Milos Zeman
Mikulas Dzurinda szlovák és Milos Zeman cseh kormányfő nem vesz részt a visegrádi országok kormányfőinek jövő péntekre tervezett magyarországi találkozóján tiltakozásul Orbán Viktor miniszterelnöknek a Benes-dekrétumokat illető szerdai brüsszeli kijelentései miatt - jelentették be pénteken. Libor Roucek cseh kormányszóvivő leszögezte, hogy Zeman ezt a döntését előzőleg egyeztette szlovák és lengyel kollégájával. Lesek Miller lengyel miniszterelnök ezek után szintén lemondta a részvétel, mert a cseh és a szlovák kormányfő visszalépése miatt a csúcs értelmét vesztette - közölte péntek este Michal Tober, a lengyel kormány szóvivője.

Orbán a héten egyébként többször ellentmondásba keveredett a visegrádi országok vezetésével, miután egyeztetés nélkül Budapesten nyilvánosságra hozta az EU-bővítéssel kapcsolatos "közös" álláspontot.

Pozsony Orbánt teszi felelőssé

Mikulás Dzurinda
A pozsonyi kormányközlemény szerint Mikulás Dzurinda, a szlovák kormányfő Orbán Viktor utóbbi napokban elhangzott kijelentései miatt mondta le a Keszthelyre tervezett találkozót, mert úgy ítéli meg, hogy a magyar miniszterelnök megnyilatkozásai nem teremtik meg az érdemi tárgyalásokhoz szükséges keretet. A szlovák miniszterelnök kijelentette: döntése végleges, mivel meggyőződött arról, hogy a kedvezménytörvény és a Benes-féle dekrétumokkal kapcsolatos Orbán-kijelentés egyértelműen a Fidesz "választási kampány-fogása." Orbánnak nyilván rossz kampány-tanácsadói vannak - jegyezte meg.

Pozsony és Budapest között a kedvezménytörvény ügyében hetek óta feszült a légkör. A szlovák kománypártok és az ellenzékiek soha nem tapasztalt egységben hirdetik, hogy a magyar jogszabály szlovákiai hatálya megengedhetetlen, sérti a szlovák nemzetállami érdekeket, és általa Magyarország beavatkozik Szlovákia függetlenségébe. A magyar álláspont szerint a kedvezménytörvénynek nincs területen kívüli hatálya. A felek a héten még kölcsönösen kinyilvánították, hogy az ügyet tárgyalások útján kívánják rendezni.

Bekérették a nagykövetet

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentéseit tisztázandó pénteken bekérették a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetet. Maros Sefcovic, a kétoldalú kapcsolatokat felügyelő főosztály vezetője Boros Miklós nagykövettel közölte: Pozsony ellenkező hatást kiváltó megnyilvánulásnak tekinti Orbán Viktor utóbbi napokban elhangzott kijelentéseit. A magyar miniszterelnök a minap Szlovákia NATO-felvételének megkérdőjelezésére utaló kijelentést tett, majd szerdán Brüsszelben Szlovákia EU-csatlakozási tárgyalásainak összefüggésében szólt a "holtnak tekintendő" Benes-féle dekrétumok kérdéséről.

A magyar diplomata Budapest külpolitikájának változatlan szándékáról, a kedvező magyar-szlovák viszony megteremtését célzó törekvéseiről biztosította a szlovák felet.

Baráti emlékeztetés

Szlovákiában éles ellenkezést váltott ki, hogy Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújában arra emlékeztetett: Szlovákia NATO tagságáról a magyar parlament is szavazni fog. A másik ok, hogy Orbán szerdán Brüsszelben úgy vélekedett: a szlovákiai magyarok és a németek második világháború utáni jogfosztottságának "törvényes kereteket" teremtő Benes-dekrétumok nem állnak összhangban az Európai Unió jogrendjével, ezért Magyarország azt várja, hogy Csehország és Szlovákia az EU-csatlakozás után ezeket automatikusan törli jogrendjéből.

Külügyi baklövések
A szlovákiai Praca című lap szerint véget nem érő azoknak a külpolitikai baklövéseknek a sora, amelyeket a közép-európai vezetők követnek el. A lap szerint a közép-európai politikusok egymást próbálják meg kiejteni a versenyből. A lista Jörg Haider volt Szabadság Párti vezetővel kezdődik, aki Bagdadba látogatott Szaddám Huszein iraki vezetőhöz, majd Milos Zeman cseh miniszterelnökkel folytatódik, aki Adolf Hitlerhez hasonlította Jasszer Arafatot.

A Praca úgy folytatja, hogy a hab a tortán Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki azzal a kéréssel állt elő, hogy annulálni kell a Benes-dekrétumokat, amely a második világháború után elrendelte a szudéta németek és a magyar kisebbség egy részének kitelepítését. A lap arra figyelmezteti a magyar kormányfőt, hogy a tűzzel játszik, ha az a terve, hogy ismét vitát nyisson az Osztrák-Magyar Monarchia bukását követő 1920-ban aláírt Trianoni szerződés fölött.

Forrás: BBC Magyar Adás

Martonyi sajnálkozik

Martonyi János külügyminiszter reagálásában sajnálatosnak tartja, hogy az elmúlt napok dátumegyeztetési problémái után Szlovákia és Csehország most egy, a kétoldalú kapcsolatainkban fel nem vetett és a visegrádi együttműködést nem érintő történelmi tényre hivatkozva mondta le részvételét a visegrádi miniszterelnöki találkozón. A külügyminiszter szerint a kormány a kétoldalú kapcsolatok keretében nem vetette fel és nem is kívánja felvetni a benesi dekrétumok ügyét és nem szándékozott azt összekapcsolni az európai uniós csatlakozás kérdésével.

Az viszont tény - emlékeztet Martonyi - , mint ahogy az Európai Parlamentben is történt, hogy európai politikusok visszatérően foglalkoznak a kérdéssel. Változatlanul készek vagyunk egy kölcsönösen elfogadható időpontban megrendezni a visegrádi együttműködés miniszterelnökeinek csúcstalálkozóját - áll Martonyi nyilatkozatában.

"Orbán ne szólaljon meg"

"Sajnos várható volt, hogy a partnerországok vezetőinek egyszer elegük lesz Orbán Viktor otromba stílusából" - reagált a hírre az Indexnek nyilatkozva Kovács László az MSZP elnöke, volt külügyminiszter. A baj szerinte azonban sokkal nagyobb, mint ha csak egyszerű kormányfői presztízsveszteségről lenne szó. Magyarország érdekei sérülnek az uniós csatlakozási ügyekben a különösen időszerű egyeztetés és a közös fellépés elmaradása miatt. Kovács László ezért az MSZP nevében arra szólította fel Orbán Viktort: a választásokig hátralévő időben már ne nyilatkozzon külpolitikai kérdésben, hogy az új kormánynak ne kelljen szétzilált kapcsolatok újjáépítésével kezdenie tevékenységét.

Verheugen: Benes-dekrétumokról nem lesz szó a csatlakozási tárgyalásokon

Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa pénteken Brüsszelben arról biztosította Jan Kavan cseh külügyminisztert, hogy a Benes-dekrétumokról soha nem lesz szó az unió és Csehország között folyó csatlakozási tárgyalásokon. Nem az Európai Parlament (EP) irányítja a csatlakozásról szóló tárgyalásokat - mondta arra utalva, hogy EP-képviselők - közöttük Ursula Stenzel, a parlament csatlakozási bizottságának osztrák társelnöke - időnként felvetik: a tárgyalásokon vizsgálják meg a még mindig érvényben lévő dekrétumok okozta gondokat.

Rendkívüli ülés

A Visegrádi kormányfői csúcs elmaradásának megvitatása ügyében szerda reggelre rendkívüli ülésre hívta össze az Országgyűlés külügyi bizottságát Szent-Iványi István, a testület elnöke . A bizottság SZDSZ-es elnöke az MTI-nek szombaton elmondta: a testületi ülés egyetlen napirendi pontja és tárgya Orbán Viktor, a Benes-dekrétumokat érintő kijelentései és az azt követően előállt külpolitikai helyzet megvitatása lesz.