Orbán: A kollektív bűnösségnek nincs helye a XXI. században

2002.02.23. 11:45
Nincs itt különösebb teendő, mindenkinek higgadtan, nyugodtan be kell látnia, hogy vannak olyan kérdések, amelyeknek politikán túli értelmük és mélységük is van. A kollektív bűnösség olyan találmány, amelynek nincsen helye a XXI. században - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten a z elmaradt visegrádi csúcs kapcsán.
A kormányfő a norvég partnerével, Kjell Magne Bondevikkel folytatott megbeszélése után válaszolt a kérdésre, amely arra vonatkozott, szándékozik-e a miniszterelnök tenni valamit a visegrádi csoportban kialakult feszültségek elhárítására a kormányfői csúcstalálkozó elmaradása után.

Testidegen gondolat

Orbán Viktor szerint a benesi dekrétumokban lefektetett kollektív bűnösség gondolata testidegen az európai egyesülés eszméjétől. A magyar kormány álláspontja világos. Mi mindig, mindenhol, minden kérdésben az emberi méltóság oldalán állunk, akkor is, ha ez közvetlenül érint bennünket és akkor is, ha nem - fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette: a benesi dekrétumok kérdése a tízmilliónyi magyarországi magyart és sokszázezer határon túli magyart egyaránt érinti. A miniszterelnök szerint így végképp nem lehet kérdés, hogy minden jó érzésű ember az emberi méltóság oldalára áll, szemben azzal a nemzetközi hagyománnyal, amely a XX. század termékként egyes országok belső törvényhozásában is megjelent, és népcsoportokat, ez esetben magyarokat kollektíven bűnösnek mond.

Európai probléma

A miniszterelnök arra kért Magyarországon mindenkit, a politikusokat és a politikán kívüli személyeket is, hogy véletlenül se tegyenek olyan nyilatkozatokat, amelyek szemben állnak Magyarország nemzeti érdekeivel vagy a kollektív bűnösség eszméje melletti állásfoglalásképpen értelmezhetők.

Mint mondta, Magyarország az elmúlt tízegynéhány évben ügyesen tette, hogy nem emelte kétoldalú kapcsolatok fő kérdésévé e témákat. Ez a jövőben sem áll a kormány szándékában, mert ez nem szlovák-magyar, vagy cseh-magyar, hanem európai probléma, hiszen az emberi méltóság a legtágabban értelmezett emberi jogok területét érinti.

Továbbra is meggyőződésem, hogy amikor a közép-európai országok belépnek az Európai Unióba, akkor a rossz történelmi korszakokhoz kötődő jogi maradványok egyszerűen elszáradnak, elporladnak és kimúlnak, akárcsak azok a rendszerek, amelyek létrehozták ezeket a teóriákat - szögezte le Orbán Viktor. Úgy vélte, hogy a magyar álláspont világos, tiszta, egyenes, becsületes és a magyar nemzeti érdekeknek megfelelő, ezért arra kért mindenkit, hogy támogassa azt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön