Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Orbán: Magyarország felkészült a csatlakozásra

2001.05.26. 19:16
A De Volkskrant című holland lap szombaton Magyarország az európai család tagja címmel interjút közölt a héten hivatalos látogatáson Hollandiában járt magyar kormányfővel. Orbán Viktor nem ért egyet azokkal a becslésekkel, amelyek szerint az EU keleti bővítése után Németországba 2,5 millió, Ausztriába 470 ezer bevándorló vagy határ menti ingázó dolgozó érkezne Lengyelországból, Csehországból és Magyarországról.
Orbán Viktor fontosabbnak tartja a kulturális identitást a pénznél és a foglalkoztatásnál - emeli ki alcímében a lap, idézve a miniszterelnöknek azt a kijelentését, amely szerint Magyarország nyugati ország, az uniós csatlakozás a magyarok számára kulturális identitásuk visszanyerését jelenti.

Az EU bővítése előkelő helyen szerepel Orbán politikai napirendjén, s a miniszterelnök reális esélyt lát arra, hogy Magyarország részt vehet a 2004-es európai parlamenti választásokon. "Ha Európa azt akarja, hogy részt vegyünk, akkor 2003-ban vagy legkésőbb 2004 elején fel kell venniük minket" - jelentette ki.

Optimista forgatókönyv ez most, amikor a tagállamok mind gyakrabban a saját érdekeiknek adnak elsőbbséget - fűzi hozzá az interjút készítő Julie van Traa. Franciaország a mezőgazdasági támogatások csökkenésétől tart, Spanyolország és Portugália pedig garanciákat kíván arra, hogy szegényebb régióik továbbra is megkapják majd az eddigi támogatásokat.

Orbán szerint azonban "ezek nem új problémák vagy ürügyek az EU részéről a csatlakozás elhalasztására, hanem olyan nehézségek, amelyek most kerülnek felszínre a csatlakozási tárgyalások során. Magyarország azonban felkészült, a legtöbb területen - vámok, bankok, közlekedés - törvényeinket az EU irányelveihez igazítottuk. Júniusban elkészülünk a megkövetelt környezetvédelmi szabályokkal is".

A bővítési folyamat másik kényes kérdését, a munkavállalók szabad áramlását illetően a kormányfő nem ért egyet azokkal a becslésekkel, amelyek szerint Lengyelországból, Csehországból és Magyarországról várhatóan 2,5 millió bevándorló vagy határ menti ingázó dolgozó érkezik majd Németországba és 470 ezer Ausztriába a csatlakozás után. Szerinte nyilvánvaló, hogy nem Magyarország az igazi veszély, a probléma a "nagyobb országokkal" kapcsolatos, amivel - fűzi hozzá a tudósító - Lengyelországra és Csehországra céloz.

Orbán ellenzi az Európai Bizottságnak azt a múlt hónapban előterjesztett javaslatát is, amely szerint Németország és Ausztria érdekeinek megfelelően a tagországok 5-7 éves átmeneti időre korlátozhatnák az új tagállamokból érkező munkavállalók beáramlását. "Ha Németország és Ausztria nem akarja korlátlanul beengedni a magyar munkavállalókat, ez még nem jelenti azt, hogy Portugália, Írország vagy éppen Hollandia nem tehetné azt meg" - mondta. Vagyis "nyitott szabályozásra van szükségünk, amely lehetőséget ad Ausztria és Németország számára a korlátozásra, más országoknak viszont lehetőséget ad liberálisabb gyakorlatra".

A tudósító megemlíti, hogy Hollandiából Orbán Milánóba repült, ahol találkozott az újonnan hivatalba lépő olasz miniszterelnökkel, Silvio Berlusconival. Nincsenek gondjai a vitatott médiamágnással. "Az embereknek, az olaszoknak is, joguk van megválasztani jövőjüket. Ezt tiszteletben kell tartanunk" - mondta az interjúban a miniszterelnök.