Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Orbán: Nincs ok az aggodalomra

2001.09.12. 11:13
Orbán Viktor szerint jó esély van arra, hogy az Egyesült Államokat ért keddi terrortámadások kapcsán Magyarországon, az érzelmi megrázkódtatásokon túl, másfajta megrázkódtatások ne érjék az embereket, és hogy ez az üzleti életre is igaz legyen. A köztársasági elnök biztosította a hazai közvéleményt, hogy "az állam a helyén van, és a kormány megtette a szükséges lépéseket. A budapesti értéktőzsde az európai tőzsdékhez hasonlóan kinyitott, azonban hirtelen 140 pontos zuhanást ért el. A Malév Torontóba irányított amerikai járatainak utasai szerdán délután érkeznek vissza Magyarországra.
"Én azokat a véleményeket éreztem magamhoz a legközelebb az első értékelésekből, amelyek azt mondták, hogy ez sokkal korábban is megtörténhetett volna, tehát hogy a világ nem vett tudomást arról, hogy milyen veszélyekkel él együtt" - fogalmazott a miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában. Utalt egy angol szakértő szavaira, miszerint biztonságpolitikai szakértők régóta valószínűsítették, hogy előbb vagy utóbb egy, az amerikaihoz hasonló természetű katasztrófa bekövetkezhet. A világ most olyan testetlen fenyegetések szorításában van, amikor először talán az utóbbi két-háromszáz esztendőben, a megtámadott fél nem tudja, hogy ki támadta meg - jegyezte meg Orbán Viktor.

Délután indulnak haza a Malév-gépek
A Malév keddi torontói és New York-i járata várhatóan szerda délután indul vissza Ferihegyre Torontóból, illetve Ganderből. A két gép hajnalban indult volna vissza Budapestre, a repülőtereket azonban szerda reggelig lezárták. A Malév ismételten felhívja a Ferihegyről indulók figyelmét, hogy indulás előtt legkevesebb 3 órával érkezzenek ki a repülőtérre a szigorú biztonsági ellenőrzések miatt. A repülőtérre csak érvényes jeggyel rendelkezőket engednek be, a várakozóknak a repülőtér előtt kell tartózkodniuk.
A Malév honlapja - érkezési
A Malév honlapja - indulási

Orbán nem tart a hazai pániktól

A kormányfő nem tart pánikhelyzettől, illetve attól, hogy Magyarországon az emberek reakciói az Amerikában történtekkel összefüggésben erősebbek lennének, mint amelyek a jugoszláv háború idején voltak. Orbán jelezte: biztos benne, hogy a hazai üzleti életet nem rengeti meg az Amerika elleni terrortámadás-sorozat, bár az Egyesült Államokba történő utalások és az onnan érkezők fogadása szinte lehetetlen lesz, a belgazdaság Amerikával nem érintkező részei működni tudnak majd. A magyar gazdaság erősnek látszik, a forint erős, a megvédéséhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közlése szerint, ha az emberek hirtelen sok pénzt akarnának kivenni a bankokból - bár ezt nem tanácsolja -, ezt is pótolni tudják "szinte a végtelenségig". Mint mondta, kapcsolatban lesz a pénzügyminiszterrel és a jegybank elnökével is annak érdekében, hogy lássák a történtek hatását a világ gazdaságára, illetve áttekintsék, hogy mindebből mi következik a magyar gazdaságra nézve.

Ideiglenesen bezárt a Zsinagóga
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kedden mélységes megdöbbenésének és szomorúságának adott hangot az Egyesült Államokban elkövetett terrorakciók miatt. Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy "megfelelő biztonsági intézkedéseket tettek intézményeik védelmében". Zárva tart szerdán Budapesten a Dohány utcai Zsinagóga és a mellette lévő Zsidó Múzeum. A múzeum csütörtökön újra kinyit, s a szerdai zárva tartás a zsidóság minden intézményére vonatkozik.

Egyelőre nem tudni magyar áldozatról

Az amerikai terrorcselekményeknek a magyar külképviseletektől kapott tájékoztatás szerint eddig nincs ismert magyar áldozata vagy érintettje - közölte Horváth Gábor külügyi szóvivő szokásos szerdai sajtótájékoztatóján. A New York-i magyar főkonzulátus és az ENSZ-misszió, valamint a washingtoni magyar nagykövetség munkatársai és a családtagok egészségesek, nem esett bajuk a terrorcselekményekben. A magyar főkonzulátusnak és az ENSZ-missziónak egyaránt helyet adó New York-i épület meglehetősen messze esik a Világkereskedelmi Központ összedőlt épületétől. Horváth Gábor hozzátette: figyelembe kell venni azonban azt is, hogy az amerikai és a New York-i városi hatóságok 24 óra vagy hosszabb idő múlva ígértek pontos adatokat, és ennél is később várható az áldozatok személyazonosságának ismertté válása. A Külügyminisztérium konzuli szolgálata a következő napokban 24 órás állandó szolgálatban négy telefonszámon veszi fel az itthoni érdeklődők által megadott neveket, és lehetőség szerint a minél pontosabb személyi, valamint elérhetőségi adatokat. A konzuli szolgálat kérhető a Külügyminisztérium központi számán, a 458-1000 budapesti telefonszámon. A konzuli szolgálat négy közvetlen telefonszáma: 458-1727, 458-1736, 458-1737, 458-3406.

Mádl részvétéről biztosította az amerikai társadalmat

Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter szerda reggel hivatali dolgozószobájában tájékoztatta a tegnapi Nemzetbiztonsági Kabinet üléséről Mádl Ferenc köztársasági elnököt. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Mádl Ferenc újfent biztosította a közvéleményt, hogy "az állam a helyén van, Magyarország megtett minden olyan biztonsági intézkedést, amely ilyen esetekre vonatkozik". A köztársasági elnök beszámolója szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet összegezte a teendőket, megtette a szükséges lépéseket. Mádl a világtörténelem sajátos drámájának nevezte az Egyesült Államokat ért támadásokat, amely az egész szabad világot megdöbbentette. Mádl hozzátette, a magyar lakosságot pszichésen is megviselték a történtek és újfent részvétéről biztosította az amerikai társadalmat.

Erős zuhanással nyitott a budapesti tőzsde

A Budapesti Értéktőzsdén a szokásos menetrend szerint elindult a kereskedés szerdán reggel - jelentette be Horváth Zsolt, a BÉT megbízott ügyvezető igazgatója. A döntést az alapozta meg, hogy a tőzsde vezetésének megítélése szerint a befektetési döntésekhez szükséges információk egyenlő mértékben a befektetők rendelkezésére állnak - mondta az ügyvezető. Kérdésre válaszolva Horváth Zsolt közölte: egy esetleges napközbeni felfüggesztés az ügyvezető hatáskörébe tartozik. Abban az esetben viszont, ha a főbb európai tőzsdék a kereskedés beszüntetéséről döntenének, valószínűsítette, hogy a BÉT is hasonló intézkedést hozna.

Az Egyesült Államokat ért terrortámadásra a világ tőzsdéi zuhanással reagáltak, és a kereskedők ennek folytatódására számítanak szerdán is. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 27,2 pontos eséssel nyitott szerdán, és néhány pillanat múlva 35,4 pontos veszteségnél tartott. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 55,55 pontos visszaeséssel indult szerdán, és néhány pillanat múlva 71,49 pontos veszteségnél tartott. A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX 143,14 pontos csökkenéssel, 5.845,38 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékhez képest ez 2,39 százalékos gyengülés. A budapesti piacon az eladási oldal túlsúlyára számítanak a szakértők, és úgy vélik, a pozíciók kényszerlikvidálására is sor kerülhet, ami tovább erősíti az áresést.