Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Orbán, Klaus és Szűz Mária az EU ellen

2002.10.14. 13:48
Hiába fogadták megelégedéssel a csatlakozásra váró kelet-európai országok vezetői a brüsszeli bővítési határozatot, a csatlakozásról döntő népszavazáson meglepően szoros eredmények születhetnek - írja a Guardian. Míg Csehországban és Magyarországon a legnagyobb ellenzéki vezetők állhatnak az EU-ellenes kampány élére, Lengyelországban isteni beavatkozásban bíznak a csatlakozás elutasítói.
Bár a felvételre javasolt országok nagy része elégedetten fogadta az Európai Unió bővítési határozatát, számos csatlakozó országban növekszik az euroszkepticizmus - írja a Guardian. "Nagy nap ez a térség számára" - nyilatkozta a brit lapnak Csaba László, a Közép-Európai Egyetem európai integrációval foglalkozó szakértője az Európai Bizottság határozatáról. "A kommunizmus bukása óta erre vártunk" - mondta.

Nacionalista Orbán, thatcheriánus Klaus

Vacláv Klaus
Ennek ellenére számos ellenzője is akad az EU bővítésének. Lettország és Szlovákia ugyan a közelmúltban tartott választásokon az integráció mellett elkötelezett pártokat juttatott kormányra, azonban két korábbi "eminens országban" is az erős ellenzéki vezetők állhatnak az EU-ellenes mozgalom élére. Csehországban a "thatcheriánus" Vacláv Klaus, míg Magyarországon az "egyre nacionalistább" Orbán lehet a csatlakozást ellenzők vezetője - írja a lap.

Mindkét országban jövőre tartanak népszavazást a csatlakozásról, és az eredmények a vártnál szorosabbak lehetnek. Magyarországon negyven százalék körüli a csatlakozást ellenzők aránya, ez a Guardian szerint annak is köszönhető, hogy a brüsszeli tárgyalók "lekezelően" bántak a csatlakozó országokkal. Az ellenzők táborát a német és osztrák jobboldali pártok is segítik, amikor az emigráció rémével bővítés ellenes hangulatot keltenek saját országaikban.

Lázad a vidék

Még nagyobb az EU-ellenesség Lengyelországban, ahol a katolikus nacionalisták az isteni beavatkozás reményében Szűz Máriához könyörögnek az "istentelen" brüsszeli vezetés ellen. A legnagyobb veszélyt Andrzej Lepper idegengyűlölő Önvédelem nevű pártja jelenti, mely jellemzően vidéken erős, és a közvélemény-kutatások adatai szerint a második-harmadik legerősebb párt Lengyelországban.

Bukta a csatlakozás után

Elemzők szerint azonban nem is a referendumok jelentik az igazi veszélyt a jelölt országok EU-párti vezetői számára, hanem a csatlakozás utáni EU-ellenesség. "Magyarországon és Lengyelországban sokan naivan azt hiszik, hogy a csatlakozás után az EU rengeteg pénzt pumpál majd az elmaradott vidéki régiókba" - nyilatkozta Csaba. Ennek elmaradása véleménye szerint "elégedetlenségeket" szül majd.

Jacques Chirac
Különösen fontos ezért az unió egységes mezőgazdasági támogatási rendszerének reformja. A jelenleg is fennálló támogatási rend megroppanthatja az EU költségvetését, ami különösen a legnagyobb nettó befizető Németország érinti. A támogatási rendszer reformját azonban az eddig kedvezményezett Franciaország utasítja el. Schröder német kancellár és Chirac francia elnök ezért hétfőn találkozót is tart Párizsban. Bármi is legyen a döntésük, egy biztosnak látszik, az újonnan csatlakozók nem részesülhetnek azonos támogatásban a mostani EU-tagokkal - írja a Guardian.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!