Vilmos
10 °C
22 °C

A nizzai csúcs a középpontban Orbán római találkozóin

2000.12.05. 21:31
Azt a hírt szeretnénk hallani, hogy a nyugat-európai államok a hét végén képesek lesznek elhárítani a családi újraegyesítés előtti utolsó akadályokat - jelentette ki Orbán Viktor kedden miután Rómában találkozott Giuliano Amato olasz kormányfővel. Tárgyalópartnere a nizzai csúcsról szólva hangsúlyozta: a bővítés felé vezető út most már teljes mértékben ki van jelölve, a nizzai találkozóra vár a feladat, hogy szentesítse.
Az Európai Unió hétvégi nizzai csúcsa, a bővítési folyamat és a két ország közötti kapcsolatok álltak a középpontban Orbán Viktor keddi római látogatásán. A magyar miniszterelnök találkozott olasz kollégájával, Giuliano Amatóval, valamint a Luciano Violantéval a római képviselőház elnökével.

Amato: a bővítéshez vezető út ki van jelölve

A két miniszterelnök találkozójuk után reményét fejezte, hogy a hét végi nizzai csúcstalálkozón sikerül megfelelő döntéseket hozni az Európai Unió bővítésének előfeltételét jelentő belső intézményi reformokról. Amato szerint a bővítés felé vezető út most már teljes mértékben ki van jelölve, a nizzai találkozóra vár a feladat, hogy szentesítse. Az olasz miniszterelnök szerint a hétvégi találkozó feladata immár az, hogy megfelelő megoldásokat találjanak az intézményi reformot illetően, amely felkészítheti az EU-t a következő két-három év során végrehajtandó bővítésre.

A magyar miniszterelnök újfent hangsúlyozta: Magyarország belépését az Unióba "soha nem csatlakozásnak tekintettük, hanem Európa újraegyesítési programjának". Orbán kijelentette, hogy azt a jó hírt szeretné hallani Rómában, hogy a nyugat-európai államok a hét végén képesek lesznek elhárítani a ,,családi újraegyesítés" előtti utolsó akadályokat. Magyarország az elmúlt esztendőben sokat köszönhetett Itáliának, amely a bővítés kérdésében mindig következetes, egyértelmű magatartást tanúsított - tette hozzá a magyar kormányfő.

Orbán szerint az olasz kisvállalkozókra van szükségünk

"Kétoldalú kapcsolataink kitűnőek, gazdasági területen különösen jól alakulnak" - fogalmazott az olasz kormány feje. Hangot adott azon örömének, hogy Olaszország egyre fontosabb kereskedelmi partnerévé Magyarországnak. Amato nagy jelentőségűnek nevezte azt a programot, amely a kis- és középvállalatokat hivatott ösztönözni, e téren Itáliának közismerten gazdag tapasztalatai vannak.

Orbán csatlakozott az olasz kormányfő véleményéhez és hangoztatta: ha gazdaságilag vissza akarunk illeszkedni az európai vérkeringésbe, akkor nem csupán néhány mammutvállalat regionális központjára van szükségünk, hanem élő gazdasági kapcsolatok szövetére, emberek, vállalkozók tízezreinek személyes együttműködésére.

Találkozó a házelnökkel

A délután Orbán Viktor rövid megbeszélést folytatott az olasz képviselőház elnökével, Luciano Violantéval is. Az eszmecserén a két politikus az európai integráció témáit érintette. A fő témát ezen a találkozón is a hétvégi nizzai európai konferencia jelentette.

Az est zárásaként a miniszterelnök a Magyar Állami Operaház római vendégjátékát tekintette meg a római Teatro Brancaccióban. Bartók Béla két alkotását, A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint a magyar millennium olaszországi rendezvényeinek a keretében mutatták be az olasz fővárosban.