Benedek
-4 °C
5 °C

Orbán Bushnál munkareggelizik

2005.07.19. 09:00
Orbán Viktor Washingtonban azt mondta, hogy Magyarország erős ország, de a gazdaság bénult állapotban van a túladóztatás miatt. A Fidesz-elnök szerint "minden egy polgári, kereszténydemokrata változásért kiált". A Nemzetközi Demokrata Unió pártvezetőinek egy szűkebb körét - köztük Orbánt - ottani idő szerint kedden reggel munka reggelin fogadja Bush elnök.

Magyarországnak a közép-európai térségben játszott hagyományos stabilizáló szerepét hangsúlyozta Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) pártvezetői értekezletén helyi idő szerint hétfőn Washingtonban.

"Magyarország kiszámítható partner

A konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő szervezet konferenciáján utalt arra, hogy Magyarországot időnként bizonytalan, ingatag országok veszik körül. Megemlítette Ukrajnát, ahol földrengéserejű változások zajlottak, Romániát, ahol éppen lemondott a kormány és Szerbiát, ahol "még mindig sok a nyitott kérdés" - mondta el a Fidesz elnöke az MTI-nek adott interjúban. "Magyarország kiszámítható partner" - emelte ki az értekezleten.

"Minden egy polgári, kereszténydemokrata változásért kiállt"

Kifejtette, hogy a magyar belpolitika kérdései elsősorban a gazdaság körül forognak. Szerinte a gazdaság a túladóztatás miatt bénult állapotban van, a növekedési ütem vészesen lassul. "Az eladósodás lassan elviselhetetlen méreteket ölt, a bürokrácia kiterjedt, nem átlátható, lassú és drága. A legfájóbb, hogy a munkanélküliség is nő. Magyarország ennek ellenére erős ország, képes lesz kilábalni a nehézségekből" - hangsúlyozta.

"Minden egy polgári, kereszténydemokrata változásért kiált"; radikális adócsökkentésre és munkahelyteremtő programsorozatra lesz szükség a 2006-os választások után - közölte Orbán. Elmondta, kedd reggel az IDU-pártvezetők szűkebb körét, köztük őt is fogadja George Bush amerikai elnök a Fehér Házban munkareggelin.

Szekeres szerint kedvező a gazdasági helyzet

Orbán Viktor rendkívül kedvezőtlen képet festett a magyar gazdaságról az Egyesült Államokban - jelentette ki Szekeres Imre kedden az MTI-nek. Orbán olyan kijelentéseket tett, amelyek nem felelnek meg a tényeknek - mondta az MSZP elnökhelyettese. Szekeres szerint a napokban megjelent KSH-adatok szerint a nettó átlagkeresetek az első öt hónapban 12,1 százalékkal nőttek, jelenleg Magyarországon az átlagos nettó kereset 102 ezer 500 forint. Ez rendkívül jelentős növekedés - tette hozzá.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor kijelentéseivel szemben nem csökkent a foglalkoztatottak száma. Ma is ugyanannyi foglalkoztatott van Magyarországon, mint tavaly, ugyanakkor kedvező jelenség, hogy a vállaltoknál, a gazdaságban, a versenyszférában foglalkoztatottak száma nő, míg csökken az állam által alkalmazottaké. Mint mondta, nem lassuló és drága gazdaság a magyar, hiszen az infláció soha nem látott alacsony szintre, 3,7 százalékra csökkent, a gazdasági növekedés pedig idén várhatóan 3,7 százalék lesz, ami messze felette van az európai átlagnak, illetve az Orbán-kormány idején elért növekedésnek.

Az IDU tagjai egymás kampányait segítik

Orbán Viktor hétfőn írta alá pártjának az IDU-hoz történt csatlakozásáról szóló dokumentumot is, a felvételről már 2002-ben döntés született. Az IDU tagjai - a szervezet alapító okirata szerint - segítik egymást az általános választásokon. Orbán kifejtette: az IDU-ban egy úgynevezett kampánymenedzserek albizottsága működik.

"Most már nemcsak arról van szó, hogy ők segítenek bennünket (...) a mi szakmánk Magyarországon gyorsan fejlődik, nagyon sok mindent tudunk hozzátenni a világ polgári erőinek közös kampánytudásához" - mondta. Hozzátette, a Fidesz kapcsolatban van a Republikánus Párt kampányszakértőivel. Az 1983-ban alapított, Oroszországtól az Egyesült Államokig mintegy 60 ország 70 szervezetét összefogó IDU egyetlen magyar tagja a Fidesz.