Bernadett
0 °C
4 °C

Négy orosz diplomatát elraboltak, egyet megöltek Irakban

2006.06.03. 16:14
Fegyveres támadók Bagdadban szombaton elrabolták az orosz nagykövetség négy munkatársát, s az autós rajtaütésben egy ötödik orosz diplomatát megöltek - derült ki az iraki belügyminisztérium közléséből.
A bagdadi orosz képviselet egy meg nem nevezett illetékese a hírt megerősítette az Interfax orosz hírügynökségnek. Beszámolók szerint a fegyveresek két vagy három autóval eltorlaszolták a követségi autó útját az iraki főváros előkelő Manszúr negyedében, és tüzet nyitottak rá.

Az orosz nagykövetség épületétől nem messze délután végrehajtott támadásban életét vesztette az egyik diplomata, négy társát a fegyveresek magukkal vitték.

Körözési parancsot adtak ki

Mint az iraki belügyi forrás elmondta, "az egyik súlyosan megsebesült oroszt a követség őrei és civilek bevitték a nagykövetségre, de a férfi még útközben meghalt". Az iraki hatóságok "máris körözési parancsot adtak ki, hogy megtalálják a támadók által használt két koreai jelzésű gépkocsit, egy mikrobuszt és egy személyautót" - fűzte hozzá az iraki forrás.

Az orosz külügyminisztérium a tragikus esemény kapcsán Moszkvában közölte, hogy a tárca és a bagdadi orosz képviselet "felvette a kapcsolatot az iraki hatóságokkal, az arab országban szolgáló többnemzetiségű haderő parancsnokságával és más olyan partnerekkel, akik hozzájárulhatnak az orosz állampolgárok mielőbbi kiszabadításához".

Öt diplomatát ért a támadás

Az egymásnak ellentmondó hírek után a moszkvai külügyminisztérium szóvivője az NTV televíziónak nyilatkozva egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a támadás öt diplomatát ért.

"A Bagdadból ma 13 óra 25 perckor kapott tájékoztatás szerint szolgálati feladatának ellátása közben ismeretlenek elrabolták az iraki orosz nagykövetség négy orosz diplomatáját, s eközben egy diplomatát megöltek. Részvétünket fejezzük ki a meghalt kolléga rokonainak és hozzátartozóinak" - közölte a külügyminisztérium.

439 külföldit raboltak el Irakban

Az iraki emberrablókkal küzdelmet folytató amerikai különleges csoport adatai szerint az Egyesült Államok iraki inváziója óta eltelt három évben 439 külföldit, köztük több diplomatát raboltak el az arab országban. A külföldi nagykövetségeknek helyet adó nyugat-bagdadi Manszúr negyedben legutóbb az Egyesült Arab Emírségek konzulját rabolták el, akit két hét múltán, május végén sikerült kiszabadítani -írja az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

Az emberrablások elkövetőjeként általában az al-Kaida terrorhálózat iraki szervezete jelentkezik. A folytatódó emberrablások jól mutatják, mekkora kihívást jelent Núri al-Máliki új iraki miniszterelnök számára teljesíteni azt az ígéretét, hogy megfékezi a rendkívül elterjedt gerillaakciókat és az iraki lázadók más erőszakcselekményeit.