Szilárda
-4 °C
3 °C

Korszerűsítik az orosz fegyveres erőket

2008.09.26. 19:08
Oroszország korszerűsíti fegyveres erőit, és az erre vonatkozó terv idén decemberre elkészül, mondta pénteken Dmitrij Medvegyev.

Az orosz elnök a szövetségi katonai körzetek parancsnokai előtt szólva Orenburgban kijelentette: a dél-oszétiai események rávilágítottak, hogy korszerűsíteni kell az orosz fegyveres erőket, mivel megmutatták, hogy váratlanul kitörhet háború, és a parázsló konfliktusok valóságos háborús tűzvésszé fajulhatnak. Hozzátette: éppen ezért ma különösen fontos a nemzetközi helyzet realista értékelése és a potenciális veszélyek pontos értelmezése.

Medvegyev elmondta: a fegyveres erők harci állományának 2020-ig szóló fejlesztési terve egyebek között előirányozza, hogy minden egységet állandó készenléti állapotba kell helyezni, a fegyveres erőket a legkorszerűbb fegyverekkel és felderítő eszközökkel kell felszerelni, és meg kell oldani a nukleáris elrettentés problémáit.

Az orosz elnök hozzátette: Oroszország megkezdi a manőverező robotrepülőgépeket hordozó, nukleáris meghajtású tengeralattjáró-cirkálók és a többcélú tengeralattjárók sorozatgyártását, és kialakítja a lég- és űrbeli védelem rendszerét. Végül a fejlesztési terv fontos elemeként említette a katonák szociális közérzetének javítását - ezen belül lakással való ellátását.

Az orosz fegyveres erők fejlesztésére és eszközeinek karbantartására a Szovjetunió széthullása után évekig nem jutott elég pénz. Emellett az orosz hadászati erők gépei - részben nemzetközi szerződések, részben egyoldalú vállalások alapján - sokáig még annyit sem repültek, hogy a pilóták megfelelő gyakorlatot szerezzenek. Egyes szakértők szerint a nukleáris elrettentés eszközeit nem sújtották az általános problémák, mások viszont úgy ítélik meg, hogy a szinten tartás követelményeihez képest jóval kevesebb új fegyver került a hadsereg egységeihez.

Az utóbbi időben azonban Moszkva felújította a hadászati légierő járőröző repüléseit, számos kísérletet hajtott végre az új rakétatípusokkal, és általában lépéseket tett ereje és magabiztossága láttatására. Mivel az ország fő exportcikkeinek, a kőolajnak és a földgáznak az ára magas, s így az államkasszában sok pénz van, Oroszország máris nagy összegeket költött a hadsereg rendbe hozására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!