Életfogytiglan az örmény parlamentben gyilkolóknak

2003.12.02. 12:29
Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték kedden Jerevánban azokat a terroristákat, akik 1999-ben behatoltak az örmény parlamentbe, és lelőttek több vezető politikust.
Öt fegyveres 1999. október 27-én rontott be a törvényhozás üléstermébe, és megölte Karen Demircsjánt, az örmény parlament elnökét, Vazgen Szárkiszján kormányfőt, két helyettesét és három parlamenti képviselőt. A támadók túszul ejtettek 40 képviselőt, és kivégzésükkel fenyegetőztek. Vezetőjük, a harcos nacionalista hírében álló volt újságíró, Nairi Unanján, azzal indokolta az akciót, hogy meg akarták menteni Örményországot a széthullástól és a korrupt kormánytól. A zendülők másnap megadták magukat azzal a feltétellel, hogy igazságos és nyilvános, a tévé által közvetített perben ítélkeznek felettük.

Csak lemondatni akarták

A bírósági tárgyalás 2001. február 15-én kezdődött, és nem volt mentes a politikai indulatok felkorbácsolásától sem: a Kaukázuson túli köztársaság vezetése és az ellenzék közötti ellentétek tovább éleződtek. A utolsó szó jogán néhány vádlott megbánást tanúsított, Unanján azonban továbbra is ártatlannak vallotta magát. Az állította, hogy nem állt szándékában meggyilkolni bárkit is, a támadással csupán a miniszterelnököt akarta lemondásra kényszeríteni.

Nincs kegyelem

Örményországban a legszigorúbb büntetési tétel az életfogytig tartó szabadságvesztés. A terrorista cselekmények elkövetői, a politikai és közéleti személyiségek gyilkosai esetében a törvény kizárja a feltételes szabadulás lehetőségét is.  • Tippek
  • Lakáshitel