Valér
2 °C
8 °C

Oroszország blokád alá vonta Grúziát

2006.10.03. 11:38
Oroszország légi, vasúti, közúti és tengeri blokáddal bünteti Grúziát, ahol kémkedés vádjával tartóztattak le orosz tiszteket, akiket hétfőn szabadon engedtek.

Érvénybe lépett kedden a Grúzia elleni teljes közlekedési és postaforgalmi blokád, és azt meghatározatlan ideig fenntartják, jelentette be az orosz közlekedési és a távközlési minisztérium.

"Október 3-ától minden légi, vasúti, közúti és tengeri közlekedési kapcsolatot határozatlan időre felfüggesztünk Grúziával" - közölte Timur Hihmanov, a közlekedési minisztérium szóvivője.

A már hétfőn bejelentett büntetőintézkedésekkel Moszkvának nyilvánvalóan az a célja, hogy gazdaságilag ellehetetlenítse a szegénységből amúgy is nehezen kitörni tudó kaukázusi országot. Ez az első eset, hogy Oroszország ilyen szigorú nyomásgyakorló eszközökhöz nyúl egy volt szovjetköztársasággal szemben annak Nyugat-barát politikája miatt.

Az Egyesült Államok bírálta a Grúziával szembeni orosz lépéseket, de üdvözölte, hogy Tbiliszi hazaengedte a kémkedés vádjával letartóztatott orosz tiszteket. Dan Fried, az európai és az eurázsiai ügyekben felelős amerikai külügyminisztériumi államtitkár helyi idő szerint hétfőn kritizálta azt, ahogy Putyin elnök a válságot kezeli, és hangsúlyozta, hogy Washington szerint el kell kerülni "a destruktív politikát". "Fontos egyértelműen jelezni, hogy a tüzes szónoklatok, a szankciók, a fenyegetések nem segítenek" szögezte le Fried újságírók előtt.