Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Magyar követségnek álcázott örömtanya Guatemalában

2000.10.25. 16:12
Egy guatemalai bűnbanda magyar konzulátusként álcázva működtetett egy illegális játébarlangot a fővárosban, Guatemalavárosban.
Egy guatemalai bűnbanda magyar konzulátusként álcázva működtetett egy illegális játébarlangot a fővárosban, Guatemalavárosban. "A Magyar Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusa" felirat díszelgett a rendőrség által kedden leleplezett játékbarlang épületének homlokzatán.

A "konzulátussal" együtt bukott le a "Magyar Alapítvány a Guatemalai Gyermekekért" is, amely elnevezés ugyancsak tartalmától eltérő intézményt takart. Az épületének környékén lakó emberek fogtak először gyanút, látván, hogy folyvást örömlányok légiója tolong a "jótékonysági intézmény" körül, s az utcalányok ki-be járnak.

A hatóságok a lakosság jelzései nyomán göngyölítették fel a bűnbandát. A közép-amerikai országban - emlékeztet az AFP - tilos mindenféle szerencsejáték, és törvénybe ütközik a prostitúció is. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a guatemalai tiszteletbeli konzul visszaélt a Magyar Köztársaság és intézménye nevével, akkor a Külügyminisztérium a legrövidebb időn belül visszavonja megbízatását - közölte a külügyi szóvivő szerdai tájékoztatóján a hírre reagálva.

A külügyi tárca ugyanakkor haladéktalanul utasította a Guatemalavárosba akkreditált mexikói magyar nagykövetet, hogy tájékozódjon a helyi hatóságoknál a történtekről, s próbáljon beszélni a tiszteletbeli konzullal - jelentette ki a szóvivő. Utalt arra: a hír alapján nem állapítható meg, hogy a leleplezett játékbarlang valóban kapcsolatban állt-e a tiszteletbeli konzulátussal, vagy csak bitorolta a nevet.

Magyarország guatemalavárosi tiszteletbeli konzulja Gerendás István. A szóvivő kitért arra, hogy a helyi tiszteletbeli konzulátus az 1990-es évek eleje óta működik. A világ különböző tájain működő tiszteletbeli konzulokat - akik saját költségükön tevékenykednek - a külügyminiszter nevezi ki.

Kérdésre válaszolva Horváth Gábor elmondta: ismeretei szerint az elmúlt 10 esztendőben nem fordult elő olyan eset, hogy Magyarország egy tiszteletbeli konzulját súlyos vétség, visszaélés miatt meg kellett volna fosztani címétől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!