Móric
14 °C
17 °C

Magyar követségnek álcázott örömtanya Guatemalában

2000.10.25. 16:12
Egy guatemalai bűnbanda magyar konzulátusként álcázva működtetett egy illegális játébarlangot a fővárosban, Guatemalavárosban.
Egy guatemalai bűnbanda magyar konzulátusként álcázva működtetett egy illegális játébarlangot a fővárosban, Guatemalavárosban. "A Magyar Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusa" felirat díszelgett a rendőrség által kedden leleplezett játékbarlang épületének homlokzatán.

A "konzulátussal" együtt bukott le a "Magyar Alapítvány a Guatemalai Gyermekekért" is, amely elnevezés ugyancsak tartalmától eltérő intézményt takart. Az épületének környékén lakó emberek fogtak először gyanút, látván, hogy folyvást örömlányok légiója tolong a "jótékonysági intézmény" körül, s az utcalányok ki-be járnak.

A hatóságok a lakosság jelzései nyomán göngyölítették fel a bűnbandát. A közép-amerikai országban - emlékeztet az AFP - tilos mindenféle szerencsejáték, és törvénybe ütközik a prostitúció is. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a guatemalai tiszteletbeli konzul visszaélt a Magyar Köztársaság és intézménye nevével, akkor a Külügyminisztérium a legrövidebb időn belül visszavonja megbízatását - közölte a külügyi szóvivő szerdai tájékoztatóján a hírre reagálva.

A külügyi tárca ugyanakkor haladéktalanul utasította a Guatemalavárosba akkreditált mexikói magyar nagykövetet, hogy tájékozódjon a helyi hatóságoknál a történtekről, s próbáljon beszélni a tiszteletbeli konzullal - jelentette ki a szóvivő. Utalt arra: a hír alapján nem állapítható meg, hogy a leleplezett játékbarlang valóban kapcsolatban állt-e a tiszteletbeli konzulátussal, vagy csak bitorolta a nevet.

Magyarország guatemalavárosi tiszteletbeli konzulja Gerendás István. A szóvivő kitért arra, hogy a helyi tiszteletbeli konzulátus az 1990-es évek eleje óta működik. A világ különböző tájain működő tiszteletbeli konzulokat - akik saját költségükön tevékenykednek - a külügyminiszter nevezi ki.

Kérdésre válaszolva Horváth Gábor elmondta: ismeretei szerint az elmúlt 10 esztendőben nem fordult elő olyan eset, hogy Magyarország egy tiszteletbeli konzulját súlyos vétség, visszaélés miatt meg kellett volna fosztani címétől.