Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fokozott csecsen rádióforgalmazás az orosz-grúz határon

LENTA.RU
2002.09.16. 13:51
Csecsen fegyveresek
Megnőtt a csecsen fegyveresek rádióforgalma az orosz-grúz határ menti körzetekben, - közölte a "Novosztyi" hírügynökség. Az észak-kaukázusi egyesített csoportosítás törzse megerősítette, hogy rádiófelderítésük az eltelt nap alatt 100-nál több közleményváltást észlelt a különböző fegyveres csoportok között. A szövetségi parancsnokság ebből olyan következtetést vont le, hogy a grúz belügyi alakulatok által a Pankiszi-szorosban folytatott "bűnüldöző akció" nem eléggé hatékony - a grúzok portyái után az ideiglenes megbújt csecsen fegyveresek visszatérnek bázisaikra. Az orosz határőrség arra számít, hogy a közeljövőben több áttörési kisérlet lehetséges Grúzia területéről Csecsenföldre, diverziók és merényletek végrehajtása céljából. A katonai parancsnokság képviselői megnevezték a fegyveres bandák vezetőit is: Abdel Gafur és Abu Madzsid az iszlám szélsőségesek vezérei.

Ugyanakkor Eduard Sevarnadze grúz elnök megparancsolta a Pankiszi-szorosban végrehajtott akció második - keményebb - szakaszának megindítását. Sevarnadze szerint a körzetben jelenleg akkora grúz katonai erő van, hogy a fegyveres ellenállás értelmetlen és a bűnözőknek le kell tenniük a fegyvert. A pankiszi problémát két-három hét alatt kell rendezni, hogy a békés lakosság visszatérhessen normális életviteléhez. Sevarnadze a grúz nemzeti rádióban közölte, hogy a grúz katonák és állambiztonsági erők mellett a régióban dolgoznak az amerikai és orosz titkosszolgálatok képviselői is, de Szerge Jasztrzsembszkij, az orosz elnök sajtótitkára nem erősítette meg ezt az információt. Ezen kívül, a grúz elnök bejelentette, hogy Tbiliszi kiadja Moszkvának azt a 13 csecsen fegyverest, akit augusztus elején fogtak el a grúz határőrök. Erre "az elfogottak kiutasítására vonatkozó összes jogi és eljárási szabály betartása mellett egy bizonyos idő múlva kerül sor".