Aliz
6 °C
14 °C

Rádióinterjú az egyik túszejtővel

LENTA.RU
2002.10.24. 17:05
A Nord-Ost épülete
Helyi idő szerint 17:00-kor az Echo Moszkvi rádióállomás telefonos interjút közvetített az egyik túszejtővel, aki Haszmonat (Haszmomat) néven jelentkezett és megerősítette követelésüket: fejezzék be Csecsenföldön a harctevékenységeket és vonják ki a csapatokat. Arra a kérdésre, hogy mi módon lehet rövid idő alatt kivonni 40 ezer embert, a túszszedő azt mondta: "nem muiszáj mindegyiket, a felét vonják ki, legalább kezdjék meg". A terrositák részéről adott garanciákra vonatkozó kérdésre az volt a válasz, hogy "garanciát csak Allah adhat. Ha én hazudok, Alah majd megbüntet". Arra a kérdésre, hogy ki fogja a csecsen felet képviselni a háború befejezését célzó tárgyalásokon, a terrorista Aszlan Maszhadovot nevezte meg, "csak ő képviselheti Csecsenföldet, nem is Kadirov, akit csak helikopteren visznek oda". Ugyanakkor megerősítette, hogy hajlandók 50 túszt elengedni, "ha Kadirovnak lesz bátosága eljönni a Nord-Ost-ba." Amikor az Echo Moszkvi riportere próbálta meggyőzni, hogy legalább a gyerekeket eresszék szabadon, Haszmonat azt mondta, hofy csak ketten maradtak, mert "a többiek már nem annyira gyerekek". Végezetül azt mondta, hogy elégedetlenek, mert nem veszik őket elég komolyan.
Moszkvai idő szerint 18:23-kor az elfoglalt épületből 10 másodperces eltéréssel két durranás hallatszott, kézigránátok robbanására hasonlított. Állítólag ezután lövöldözés kezdődött. Az Echo Moszkvi által megszólaltatott rendőr azt mondta, hogy "nincs kizárva, hogy így szórakoznak a terroristák".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?