Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A túszok többsége sértetlen

NEWSru.com
2002.10.26. 08:44
A Nord-Ost ostroma
A túszok nagyrészét, köztük a gyerekeket sikerült kimenteni az épületből. Jelenleg pontosítják az áldozatok, sérültek és a kiszabadították számát. A roham megkezdése után a már korábban a helyszínen tartott 40 mentőkocsi n kívül további 50-et vezényeltek a színházépülethez. Vlagyimir Vasziljev belügyminiszter-helyettes közölte, hogy a banditák többségét, kb. 36 főt, azokat is, akik övbombát viseltek, megsemmisítették. Vezérük Movszar Barajev is halott. Néhány terrorista az összegyűlt tömeg közé keveredhetett, egyet a kommandósok az újságírók csoportjából emeltek ki. Ugyancsak elfogtak az újságírók tömegében álló két összekötőt, akik kapcsolatban álltak a terroristákkal. Vasziljev nem zárta ki, hogy néhány bandita mégis el tudott menekülni, ezeket felszólította arra, hogy adják fel magukat, ebben az esetben garantálják számukra az életben maradást. "Ha ez nem történikmeg, akkor megtaláljuk őket, de akkor már semmit sem garantálunk, mert különösen veszélyes bűnözőknek tekintjük őket és a helyzetnek megfelelően megsemmisítjük". Vasziljev figyelmeztette a banditák rokonait és ismerőseit, nehogy segítséget nyújtsanak nekik. "Gondolom most már tudják, hogy a banditák által elkövetett cselekményért viselt felelősség milyen súlyú", - tette hozzá a magasrangó belügyi tisztviselő. (Korábban hírt adtunk arról, az FSzB bejelentette, hogy rendelkezésére állnak a terroristák hozzátartozóira és környezetére vonatkoznó adatok).

Mihail Avgyukov moszkvai fővárosi ügyész közölte az Intefax hírügynökségel hogy a nyomozócsoport megkezdte az elfogot terroristák kihallgatását, a személyazonosság megállapítását, beleértve a halottakat is. Az elfogott terroristák ellen "terrorizmus és túszszedés" címen indul eljárás. Az elfogottak számát az ügyész nem pontosította.

Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester az operatív törzsnél az Interfax tudósítójának azt mondta, hogy a túszok közül kb. 30-an meghaltak, a kommandósok között is vannak sebesültek. A túszok kiszabadítására indított akciót kitűnőnek értékelte, habár azt kénytelenek voltak nem az eredeti terv szerint, hanem a kialakult körülményektől függően, menetközben módosítva végrehajtani. "Békésen akartuk megoldani a problémát, de amikor a terroristák megkezdték a teremben lévők kivégzését, az FSzB kénytelen volt megindítani az akciót". Luzskov azt mondta, hogy a moszkvai hatóságok nem engedik meg azt, hogy bármiféle atrocitások érjék a Moszkvában élő "kaukázusi nemzetiségeket".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!