Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Altatógázt is használhattak az ostromnál

NEWSru.com
2002.10.26. 09:54
Kommandós kihozza az egyik túszt
Orvosok elmondása szerint a túszok egy része hányadéktól fulladhatott meg alvás közben, ami valószínüleg az akció során alkalmazott gázzal lehet összeföggésben, - mondta az Echo Moszkvi rádióállomás élő adásában Valerij Jakov, a "Novaja Gazeta" újságírója, az akció szemtanúja. Megerősítette azt, hogy sok túszt öntudatlan állapotban hoztak ki az épületből. Ugyanakkor az újságíró, aki az akciót videóra felvette, megállapítja, hogy "a szpecnaz /kommandó/ szuperprofesszionális módon" ténykedett. Jakov pontosította, hogy az akcióról kiadott hivatalos verzió nem teljesen fedi a valóságot. Az újságíró szerint az ostromot reggel 6 órára tervezték, de a terroristák már 5:26-kor felfedezték a rohamosztagosokat és elkezdték lőni őket, ezért idő előtt kezdődött a roham. Jakov elmondta, hogy az összes embert a színházból kihozták, a lelőtt terroristák közül néhánynak a holtteste még a helyszínen fekszik, fekete műanyagfóliával letakarva. Valószínüleg még azonosítják őket. A kultúrház körüli gyűrűt a rendőrök most kitágítják, hogy a tűzszerészek és a szakszolgálatosok nyugodftabban dolgozhassanak. Mivel néhány terroristának talán mégis sikerült megszöknie, valószínű, hogy további biztonsági intézkedéseket vezetnek majd be a fővárosban, hiszen a titkosszolgálatok nem zárhatják ki azt, hogy Moszkvában még egy-két hasonló csoport létezhet, amely az események alakulását figyeli.

Három túsz - két férfi és egy fiatal nő - kórházba szállítás közben halt meg, a 15. városi kórházban egy kislány halt meg.

Az FSzB egyik munkatársa azt mondta a Novosztyi hírügynökség tudósítójának, hogy a titkosszolgálat olyan adatokhoz jutott, amelyek a csecsen terroristák külföldi kapcsolatait bizonyítják, többek között egyes moszkvai diplomáciai képviseletek is érintve vannak az ügyben. A követségekkel kapcsolatos további intézkedéseket a külügyminisztériummal együttműködve hozhatják meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!