Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

67 túsz halt meg, 750-nél több megmenekült

LENTA.RU
2002.10.26. 11:40
Alfa-kommandós
Vlagyimir Vasziljev belügyminiszter-helyettes az NTV műsorában közölte, hogy a "Nord-Ost" színházban végrehajtott akció során 67 túsz vesztette életét, 750-nél több embert sikerült kimenteni. Az operatív törzs közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy a roham során 37 terroristát öltek meg, harminc robbanóeszközt hatástalanítottak. Két terroristát, az egyikük nő, élve elfogtak. Az övükön viselt bombákban plasztid nagy hatóerejű robbanóanyag volt.

Az "Alfa" különleges antiterrorista egység harcosai megerősítették azt, hogy altatógázt használtak az akció során. A "Moszkovszkij Komszomolec" web-oldala bizonyos részleteket közöl az akcióról. Az egyik "Alfás" elmondta, hogy dezinformációt alkalmaztak - elhíresztelték, hogy az ostrom éjjel 3-kor kezdődik. Miután a roham elmaradt, a terroristák figyelme lankadt. Hajnali 5 körül a szellőző rendszerbe altatógázt juttatak be, ezen kívül néhány gránátot is bedobtak. Hivatalosan nem erősítették meg a gáz alkalmazását, azonban több túszon mérgezési tüneteket észleltek az orvosok, kb. 200 túszt öntudatlan állapotban kellett kihozni. A kommandós azt mondja, hogy miután a gázt beeresztették, első sorban a halálosztagosokat keresték, akik bombát viseltek magukon. Ezeket közvetlen közelről lelőtték. Sajnos a teremben nem sikerült megakadályozni a pánikot, több túsz a kijárathoz rohant és a folyosón, valamint az előcsarnokban őrködő túszejtők lövései eltalálták őket.

Nincs kizárva, hogy néhány bandita ki tudott menekülni. Ezen kívül több összekötőjük volt, akik mobilon telefonáltak nekik és tájékoztatták őket a rendőri erők mozdulatairól. Két ilyen összekötőt az ostrom első perceiben az épület közelében fogtak el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!