Viola
-6 °C
-2 °C

Terrorista hálózat Moszkvában és környékén

LENTA.RU
2002.10.26. 13:06
Borisz Grizlov és Nyikoláj Patrusev
Moszkvában és a Moszkvai Területen terrorista hálózat működik. Ilyen következtetésre jutott a belügyminisztérium vezetése a terroristák által elfoglalt "Nord-Ost" színházközpont ostromát követő tanácskozáson, amelyet Borisz Grizlov miniszter tartott. Az orosz BM vezetése fő céljának tekinti azt, hogy a közeljövőben ezt a hálózatot felszámolja.

Hasonló álláspontra jutott a szövetségi biztonsági szolgálat (FSzB) vezetése is. Nyikoláj Patrusev igazgató kijelentette: "a terroristákat ártalmatlanná tettük, de az akció nem ért véget". Az ostrom után pár órával olyan információt közöltek az FSzB-re hívatkozva, hogy a terroristák nemcsak a Csecsenföldön lévő főnökeikkel, de több Moszkvában működő külföldi diplomáciai képviselettel is kapcsolatban álltak. A Novosztyi hírügynökség közölte, hogy a belügyminiszter utasítást adott, a legrövidebb időn belül tisztázzák azokat a körülményeket, melyek révén a terroristák Moszkvába kerültek, segítőtársakra leltek, akik szállítóeszközöket, lakást biztosítotak számukra, segítettek a fegyverek és robbanóanyagok megszerzésében és elrejtésében. Ezen kívül, további utasításig a belügyi szervek és csapatok továbbra is fokozott készültségi szolgálatban maradnak. "Az operatív-kutató és nyomozati intézkedéseken túlmenően fenntartják a nagyobb lakótelepeken, a gépkocsiutakon, a fontosabb objektumoknál és a tömeges rendezvények helyszínein a záró-ellenőrző tevékenységet". A moszkvai rendőrség keresni fogja a terroristákat az elhagyott területeken, a Moszkva-környéki szanatóriumokban és üdülőkben, a katonai alakulatok elhelyezési körleteiben és egyéb helyeken. Fokozott ellenőrzés alá helyezik a metró objektumait, a magasépületeket, a közintézményeket és más fontos objektumokat. A BM utrasítására az iskolák, kórházak, lakóházak és középületek előtt parkoló valamennyi gazdátlanul hagyott gépkocsit elvontatják. A tanácskozáson elhatározták, hogy felhívással fordulnak Oroszország lakosságához, hogy megértéssel viszonyuljon a tervezett intézkedésekhez és azokhoz a kényelmetlenségekhez, amelyek ezekkel járhatnak.

Az orosz ügyészség szintén bekapcsolódik a terrorista akció összes körülményének kivizsgálásába. Vlagyimir Usztyinov főügyész bejelentette, hogy az ügysészség meg akarja találni a terroristák segítőit "mind Moszkvában és Csecsenföldön, mind külföldön egyaránt".

Annak ellenére, hogy a katonai parancsnokság képviselői szombaton cáfolták azt, hogy Csecsenföldön nagyobb hadművelet és úgy nevezett "tisztogatások" kezdődtek volna, a szövetségi erők parancsot kaptak, hogy megfelelő módon módosítsák tevékenységüket. Ezt Vlagyimir Vasziljev belügyminiszter-helyettes jelentette be. Részleteket nem közölt, de annyit mondott magyarázatul, hogy "a rendőrségi és a katonai szolgálatot a legutóbbi moszkvai események figyelembe vételével szervezik meg".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!