Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A túszokról nem is akartak tárgyalni a terroristák

INTERFAX
2002.10.26. 17:09
Viktor Kazancev
A dubrovkai színházteremben a túszokat több, mint két napig fogva tartó terroristák egyik követelése az volt, hogy Putyin megbizottja tárgyaljon velük. Ezzel szemben elutasították a párbeszédet Viktor Kazancevvel, az Oroszországi Föderáció elnökének teljhatalmú képviselőjével a Déli Szövetségi Körzetben. Az ORT tévétársaság (1. csatorna) szombat este közvetítette Kazancev és egy Abu Bakar nevű terrorista közötti telefonbeszélgetés felvételét. Kazancev többek között azt mondta, hogy október 26-án moszkvai idő szerint 11:00 körül tud a színházba jönni és tárgyalhatnak a túszok szabadon bocsátásáról. Erre Abu Bakar azt felelte, hogy "de mi egyáltalán nem szándékozunk a túszokról beszélni".

Pontosított adatok szerint a terroristák öt nagyerejű töltetet helyeztek el az épületben, négyet a tartófalaknál és egyet a színházterem közepén. Felrobbantásuk esetén leszakadt volna a mennyezet, az emeleti erkély rázuhant volna a nézőtérre, s valamennyi túsz életét vesztette volna. A terrorista nők mindegyikén 200 grammtól - 2 kg-ig terjedő súlyú bomba volt. Az épületben összesen mintegy 2 tonna súlyú robbanóanyagot találtak.

Az épület teljes átvizsgálása során összesen 50 terrorista holtestét találták meg, köztük 32 férfit és 18 nőt. 3 túszejtőt és 2 összekötőt élve sikerült elfogni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!