Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz tiltakozások a csecsenek külföldi támogatói ellen

NEWSru.com
2002.10.26. 18:43
Dmitrij Rogozin
Dmitrij Rogozin, az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának vezetője kijelentette, hogy a Szövetségi Gyűlés (felsőház) küldöttsége nagy valószínűséggel nem vesz részt a "Duma - Európa Paralament" munkacsoport soron következő ülésén, amely a Csecsen Köztársaság problémáival foglalkozik. "Finoman szólva megdöbbentő számomra Lord Judd, a munkacsoport társelnökének álláspontja a moszkvai túszüggyel kapcsolatban", - mondta Rogozin az Interfaxnak szombaton adott interjúban. Az operatív törzstől kapott információ szerint a túszokat fogva tartó terroristák, és mindenek előtt vezetőjük Movszar Barajev, Lord Judd szolgálatait akarták igénybe venni a tárgyalási folyamatban. "Judd nagyon jól értette, hogy a helyzet őt személyében is érinti, de semmiféle hír felőle nem érkezett", - fűzte hozzá Rogozin. Ezzel kapcsolatban az orosz parlamenti képviselők a maguk számára nem tartják lehetségesnek a résztvételt a Strassburgban november 7-re tervezett találkozón. Ezen kívül, a munkacsoport oroszországi tagjai kérni fogja az Európa Parlament vezetésétől a munkacsoport őt illető részének a megváltoztatását. Rogozin ugyanakkor külön méltatta azt a támogatást, amit a kialakult helyzetben az Európarlament vezetőitől és egyes képviselőitől kaptak ezekben a napokban, megemlítve részben azokat a távíratokat, amelyek a Duma külügyi bizottságához érkeztek. "Szándékunkban áll november végére meghívni az Európa Parlament küldöttségét Oroszországba". Rogozin ismételten tiltakozott a Dániában október 28-29-re tervezett "csecsen világkongresszus" megtartása ellen.

A dán fővárosban október 28-29. között megrendezésre tervezett, úgy nevezett "Csecsen világkongresszus" kétségessé teszi a Koppenhágában megtartandó orosz-dán csúcstalálkozó célszerűségét, - figyelmeztetett szombaton az Oroszországi Föderáció külögyminisztériuma. "Az utóbbi napokban Moszkvában történt tragikus események, a világ más régióiban végbemenő véres terrorista merényletsorozat tükrében, az ilyen provokációs gyűléssel szembeni tiltó intézkedések elmaradása a hivatalos Koppenhága részéről, különösen kegyeletsértőnek tekinthető", - írja az orosz külügyminisztérum hivatalos nyilatkozata. "Az ezzel kapcsolatos legkomolyabb orosz aggodlamakat többször hoztuk a dán fél tudomására. Azonban megfelelő reagálást nem tapasztatunk. Mindennek figyelembe vételével, teljes felelősséggel jelentjük ki, hogy a Dánia területén a csecsen terroristák támogatására összehívott gyűlés megtartása kétségessé teszi a dán hatóságok által deklarált érdekeltséget a z Oroszországgal fenntartott jószomszédi kapcsolatok fejlesztésében és a Koppenháhában megtartásra tervezett kétoldalú csúcstalálkozó célszerűségét".