Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Összesen 45-en lőtt sebekbe haltak bele

NEWSru.com
2002.10.29. 10:04
Mihail Avgyukov moszkvai ügyész
Mihail Avgyukov moszkvai fővárosi ügyész közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy a moszkva túszdráma során összesen 117 túsz vesztette életét, összesen pedg 45-en haltak bele lőtt sebekbe. "Ebben a számban szerepel a 41 terrorista, két túsz, valamint Olga Romanova moszkvai lakos, akit a terroristák akkor lőttek le, amikor bement a dubrovkai színházba, továbbá van egy férfi, akinek személyazonosságát eddig még nem állapítoták meg, s jelenleg ellenőrzik, hogy nem tartozott-e a terroristák közé". Ez volt az a férfi, aki az ostrom előtti éjszakán valamiért berohant az épületbe.

Megjegyzés: Korábban az Interfax úgy idézte az ügyész szavait, hogy a 117 halott túsz közül 43-an kaptak lőtt sebet, továbbá lőtt sebbe halt bele Olga Romanova illatszerbolti dolgozó és az ismeretlen férfi, s a lelőtt terroristákat nem is említették.

A hozzátartozók már megkapták a halotti bizonyítványokat, amelyekben a halál okaként lőtt sebesülés szerepel. Ugyanakkor az ügyész elmondta, hogy a kriminalisztikai szakértőknek még tisztázniuk kell, hogy milyen fegyverekből kapták a túszok a sebeket, a terroristák vagy a kommandósok golyói találták el őket. Avgyukov nem zárta ki azt sem, hogy felmerül az ostrom során alkalmazott gáz összetételének tisztázása. "Egyelőre nincs alapunk arra az állításra, hogy a túszok halálát közvetlenül kiváltó ok a speciális eszköz alkalmazása volt. Sokkal inkább több tényező közrejátszásáról lehet szó, beleértve az olyan külső körülményeket is, amik az emberek halálához vezettek", - mondta a moszkvai ügyész.

Kedd reggelig a moszkvai kórházakból 338 volt túszt engedtek haza, 317-en továbbra is kórházi gyógykezelés alatt maradtak, ugyanakkor - az NTV adatai szerint - az intenzív osztályokon már csak 24-en vannak. Az Interfax által pontosított adatok szerint összesen 655 embert szállítottak kórházba. Hétfőn estig 109 holttestet azonosítottak. Kedd reggeli adatok szerint a halottak száma még mindig 117 fő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!