Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Lakóházakat romboltak le a hankalai repülőtérnél

NEWSru.com
2002.11.05. 17:50
Romos lakóházak Csecsenföldön
A hankalai katonai támaszpont melletti hat romos lakóház fölrobbantása a szövetségi légierő repüléseinek biztonsága miatt vált szükségessé, - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Ilja Sabalkin ezredes, az észak-kaukázusi antiterrorista hadműveletet irányító regionális operatív törzs képviselője. A Rádió Szvoboda (a Szabadság rádió orosz nyelvű adása) szerint kb. száz család vált hajléktalanná. "Az adott akció (házak felrobbantása) azzal a céllal történt, hogy megakadályozzuk a fegyveresek számára a házak felhasználását leshelyek és tüzelőállások berendezésére a hankalai katonai támaszpont és az orosz csapatok csoportosítását biztosító alaprepülőtér közelében. Hiteles információnk van arról, hogy a terroristák többször hajtottak végre terepszemlét, rendeztek be figyelőpontokat és fegyverraktárakat ezekben az ötszintes épületekben. Az észak-kaukázusi egyesített csoportosítás parancsnoksága számára nem világos az adott házak lakóinak poziciója, hiszen megfigyelheték a banditák készületeit, mégsem értesítették erről a közrendvédelmi szerveket. A hatályos jogszabályok alapján az ilyen magatartást a törvénytelen fegyveres alakilatoknak nyújtott segítségnek, bűnös összeesküvésben való résztvételnek tekinthető". Sabalkin adatai szerint kedden a csecsenföldi kormányzat találkozott a szövetségi parancsnoksággal és megvitatta a Mi-8-as katonai helikopter lelövésével kapcsolatios legutóbbi eseményeket, majd az ezt követő lakóházbontást. A lakók máshová történő elhelyezésével kapcsolatzos kérdést azonban még nem rendezték, A grozniji adminisztráció szerint a lakóházak már romosaknak voltak nyilvánítva, s a lakókat a legrövidebb időn belül másutt helyezik el. A regionális operatív törzsben közölték, hogy a hankalai repülőtér körzetében a helikopterek repüléseit jelentősen csökkentették. A légiközlekedést a Csecsenföldön állomásozó szövetségi csapatok más támaszpontjai közelében is korlátozták.

Rudnyik Dudájev a csecsen biztonsági tanács titkára kijelentette, hogy a hankalai lakóházak bontását előzetesen nem egyeztették. "A köztársasági kormányzat, miután értesült a bontási tervről, igyekezte megakadályozni végrehajtását, de sikertelenül". A csecsen állami televizió riportot közölt a helyszínről, a kiköltöztetett lakók panaszkodtak, hogy a legszükségesebb holmikat sem vihették magukkal, bútoruk is a romok alatt maradt.

Csecsenföldön idén a szövetségiek kilenc helikoptert vesztettek, közülük kettőt Hankala mellett lőtték le, 128 ember halt meg. Legutóbb október 29-én lőttek le egy Mi-8-ast, négy ember vesztette életét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!