Viola
-6 °C
-2 °C

Mihail Babics lett Csecsenföld új miniszterelnöke

NEWSru.com
2002.11.13. 09:18
Mihail Babics
A 33 éves Mihail Babics, az ivanovoi terület kormányzójának első helyettese lett Csecsenföld új miniszterelnöke. A kinevezési okmányt Ahmat Kadirov, a csecsenföldi adminisztráció vezetője kedden este írta alá. Babics tisztsége hivatalosan úgy hangzik, hogy "a csecsenföldi adminisztráció vezetőjének első helyettesem a Csecsen Köztársaság kormányának elnöke". Adlan Magomadov, az orosz elnöknek a Csecsen Köztársaság ügyeivel foglalkozó teljhatalmú képviselője megerősítette a kinevezésről szóló hírt és azt mondta, hogy "az adminisztráció vezetője választotta Babicsot, egyeztetve a kinevezést a Déli Szövetségi Körzet vezetésével, s megszerezve ahhoz Moszkva támogatását". Babics pénteken lép hivatalba. Kadirov az Interfaxnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy "nagy volt a választék, erre a beosztásra jelentkeztek olyan emberek, akik ki akarták próbálni erejüket, egyes politikusokat pedig különböző főhatóságok ajánlottak". Mihail Babics eddig nem kommentálta kinevezését, a Kommerszant tudósítójának kijelentette "egyelőre nincs jogom kommentálni kinevezésemet, mivel ez az elnök döntése volt, és nekem még tisztáznom kell a helyzetet".

A csecsen miniszterelnöki posztot eddig Sztanyiszláv Iljaszov töltötte be, akit november 7-én orosz elnöki rendelettel a csecsenföldi szociális-gazdasági fejlesztéssel kapcsolatos tevékenységnek a szövetségi végrehajtó hatalom főhatóságai közötti koordinálásával foglalkozó miniszterré nevezték ki.

Mihail Babics a rjazanyi híradótiszti főiskolát végezte el, 1995-ig az orosz fegyveres erőknél szolgált századosként. 1995-ben leszerelt és üzletember lett. Több részvénytársaságnál volt vezető beosztásban, majd kormányzati szerveknél az élelmiszeriparral foglalkozó vezető tisztségeket töltött be. Nevéhez több botrány fűződött, de bizonyítékok hiányában az ügyeket leállították, a nyomozást felfüggesztették. Az ivanovoi terület adminisztrációjában az úgy nevezett "stratégiai kérdésekkel" foglalkozott, ő felügyelte a közrendvédelmet, továbbá a szesz- és faipari ágazatokat. Ekkor keletkezett az a mondás, hogy "ahol a pénz, ott van a Babics is".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!