Judit
3 °C
7 °C

Ma kezdődik Groznijban a csecsen népkongresszus

NEWSru.com
2002.12.11. 08:21
Ahmad Kadirov
Ma Groznijban megnyílik a Csecenföldi Népek Kongresszusa, amelyen megvitatják a csecsenföldi alkotmánnyal kapcsolatos népszavazaás és a helyhatósági választásokkal kapcsolatos tennivalókat, illetve egy felhívást terveznek intézni a csecsen néphez. Tausz Dzsabrailov, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke közölte, hogy minden ötezer lakosból egy-egy küldöttet választottak. A kongresszus munkájában az Oroszországi Föderáció 40 régiójában élő csecsen diaszpóra képviselői, ismert politikusok és közéleti személyiségek vesznek részt. Ugyancsak részvételi szándékát jelentette be Viktor Kazancev, a Déli Szövetségi Körzet teljhatalmú elnöki képviselője, valamint Dél-Oroszország számos régiójának vezetője is. A fórumon összesen kb. 400 képviselő vesz részt. Ahmad Kadirov, a csecsenföldi adminisztráció vezetője tegnap kijelentette, hogy a köztársaság népgyűlése lehetőséget ad a csecsen nemzet egyesítésére és a Csecsenföld jövője szempontjából legfontosabb kérdések, az Alkotmány és a választások megvitatására. A csecsenföldi vezető ugyanakkor ellenezte azt, hogy a kongresszuson a köztársasági elnöki posztra szóba jöhető jelöltekről is vitát folytassanak, mivel szerinte "most a legfontosabb az, hogy stabilizálják, rendezzék a köztársaság helyzetét, alkotmányos alapot teremtsenek a további inmtézkedésekhez". A kongresszus biztonságára és zavartalanságára a csecsen rendőrség fog vigyázni. Rudnyik Dudájev, a Csecsen Köztársaság biztonsági tanácsának titkára kijelentette, hogy "a fórum biztonságával kapcsolatos valamennyi intézkledést már előzetesen kimunkálták". A részletek pontosítását mellőzve közölte, hogy "semmiféle különleges intézkedésre, ami megbontaná a köztársaság szokásos életritmusát, nincs szükség". Dudájev hangsúlyozta, hogy a biztonsági intézkedéseket csak közvetlenül a kongresszus színhelyén vezetik be.

Legfrissebb jelentések szerint a kongresszus színhelyét biztonsági megfontolásokból Groznijból Gudermeszbe helyezték át, - közölte az Echo Moszkvi rádióállomás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?