Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Befejeződött a nyomozás a volgodonszki házrobbantás ügyében

LENTA.RU
2002.12.11. 13:29
Volgodonszkban fölrabbantott lakóház
Az 1999 szeptemberében Volgodonszkban történt lakóház-robbantás ügyében befejeződött a nyomozás operatív szakasza, - közölte a Novosztyi hírügynökséggel Alekszandr Turinszkij, a szövetségi biztonsági szolgálat rosztovi területi csoportfőnökségének sajtófőnöke. Elmondása szerint az operatív nyomozócsoport "súlyos bizonyítékokat" gyűjtött össze arról, hogy Ádám Dekkusev, Juszuf Krimzsamhalov és Timur Batcsaev a terrorista merénylet részese volt. Mindhármukat elfogták és jelenleg őrizetben vannak. (Ugyanakkor korábban olyan hírek jelentek meg, hogy december 6-án Timur Batcsaevet és egyik társát a grúziai Lagodeh körzetében folytatott akció során megsemmisítették.) A nyomozók megállapították, hogy valamennyi gyanusított Baszájev és Khattab csecsenföldi táboraiban kapott kiképzést. A sajtófőnök elmondta azt is, hogy a nyomozóhatóságok számos tanúvallomással és szakértői jelentéssel rendelkeznek, többek között robbantástechnikai, kriminológiai, biológiai és vegyi szakértői vizsgálatokat folytattak. A nyomozás megállapította, hogy a robbanóeszköz kb. 2 tonna TNT-vel azonos hatásértékű volt. Turinszkij elmondta, hogy az ügyet 2003 tavaszán-nyarán adják át a bíróságnak, s ha a gyanusítottakat bűnösnek találják, akkor a csoport tagjait a vallási szélsőségesek aktív követőihez lehet majd sorolni.

A volgodonszki merényletet 1999. szeptember 16-án hajnali 5:50-kor követték el. Az Oktyábrszkij út 35. sz. lakóház mellett egy robbanóanyaggal telerakott teherautót robbantottak fel. A robbanás következtében 18-an meghaltak és kb. százan megsebesültek.