Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Egységes gazdasági térség alakul ki a FÁK 4 országában

Utro
2003.02.24. 07:47
Lukasenko, Putyin, Nazabajev, Kucsma

Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna és Kazahsztán létre akarja hozni a Regionális Integrációs Szervezetet, melynek alapján egy egységes gazdasági térség jönne létre. Ezt február 23-án Leonyid Kucsma ukrán elnök jelentette be, aki a négy ország elnökének nyilatkozatát ismertette. A nyilazkozat kiemeli, hogy a most induló munka végső célja a Regionális Integrációs Szervezet létrehozása, ennek érdekében egy magas szintű csoportot jelöltek ki, és azt megfelelő felhatalmazással ruházták fel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy a munkacsoport központja Kijevben lesz és azt Kazahsztán képviselője vezeti majd. Kucsma pedig hangsúlyozta, hogy az egységes gazdasági térséget az elnökök által kinyilvánított szándéknak megfelelően szabadkereskedelmi övezet bevezetése révén alakítanák ki. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök elmodnta, hogy a jövő év elejére fogják biztosítani a 4 ország közötti teljesen szabad áruforgalmat.

A négy ország elnöke között Moszkvában folytatott tárgyalások eredményeként 2003 szeptemberére egyezményt készítenek elő az egységes gazdasági térség kialakítására, összehangolt gazdaságpolitika folytatására több irányban, a megfelelő jogharmonizációra és egy államközi független Kereskedelmi és Tarifa Bizottság létrehozására.

German Gref orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint a fentemlített nyilatkozat az első olyan megállapodás, amely kulcsfontosságú gazdasági kérdéseket érint. A megegyezés olyan szintjét jelenti, amely a külkereskedelem szabályozását államok feletti szervezet létrehozásával intézné. Gref szerint a négy elnök határozatának végrehajtása igen komoly és megfeszített munkát jelent, mert a négy ország piacát több téren is szinkronba kell hozni. A belépés folyamatát szintén szinkronizálni kell. Az adott ütemben egyelőre nincs szó egységes valuta bevezetéséről, mert a regionális együttműködésnek négy különböző formája létezhet, s az egységes valuta a legfelsőbb szintet jelenti. Egyelőre csupán az áruk és szolgáltatások szabad mozgásáról van szó.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek