Klaudia
-4 °C
2 °C

Putyin teljes autonómiát igér Csecsenföldnek

LENTA.RU
2003.03.28. 10:14
Putyin tárgyalt Kadirovval

A Csecsenföldön megtartott népszavazás eredményei lehetővé teszik azt, hogy a köztársaságban a politikai rendezés új szakasza kezdődjön, - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök azon a tárgyaláson, amit Ahmad Kadirovval, a csecsenföldi adminisztráció vezetőjével folytatott a Kremlben. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz államfő szükségesnek tartja a szövetségi központ és Csecsenföld hatásköreinek megosztásával kapcsolatos szerződés kimunkálását. Putyin olyan szerződést szeretne, amely "lehetőséget adna arra, hogy a köztársaság erőteljesen és hatékonyan fejlődjön, biztosítva a csecsen nép érdekeit". Csecsenföld részére "a legszélesebb értelemben vett autonomiát kell biztosítani". Ezen kívül az orosz elnök hangsúlyozta az amnesztia szükségességét, továbbá azt, hogy "különösebb sietség nélkül, de semmiképp nem halogatva a tennivalókat hozzá kell látni a Csecsen Köztársaság elnökének megválasztásához történő felkészülést, a csecsen nép által most elfogadott alkotmány alapján".

A csecsenföldi közrendvédelemről szólva Putyin megjegyezte, hogy "meg lehet kezdeni a teljes közrendvédelmi rendszer és annak összetevőinek átadását a köztársaság belügyminisztériumának". A csecsenföldi helyzetért való felelősséget is első sorban a köztársasági BM-nek kell átvennie a szövetségi biztonsági szolgálattól. Putyin szerint ennek a munkának őszre kell befejeződnie.

A csecsenföldi rendezés másik fontos összetevőjeként Putyin a gazdaság helyreállítását említette. A legsürgősebb feladatok között a szétrombolt falvak és városok újjáépítését, valamint a lakásukat vesztettek kártalanítását jelölte meg az orosz államfő, aki elmondta, hogy a károsultak névjegyzékét már összeállították, és már elkészült a 2003. évre szóló szövetségi program is. "Azonban, ha továbbra is a mostani ütemben folytatnánk a kifizetéseket, akkor a kártalanítások akár tíz évre is elhúzódnának", - jelentette ki Putyin. Ezért a kompenzáció kifizetési rendjének megváltoztatását javasolja, a kártalanítási összeg első felét még idén, másik felét pedig 2004-ben kell kifizetni, méghozzá úgy, hogy minden károsult az összeg felét azonnal kézhez kaphassa. Ugyanakkor Putyin hangsúlyozta a pénzeszközök biztonságos és szavatolt elosztásának a fontosságát.

Kadirov a maga részéről megköszönte Putyinnak a csecsenföldi népszavazás lebonyolításához adott segítségét és kijelentette, hogy a Csecsen Köztársaság kormányzata minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a károsultak megkapják járandóságukat.