Elemér
-1 °C
10 °C

Új orosz csapatzászló

NEWSru.com
2003.05.14. 06:29
Orosz katonai díszszemle

A május 9-i győzelmi napi dísszemlén az orosz katonai alakulatok valószínüleg utoljára meneteltek szovjet típusú csapatzászlókkal. A következő ünnepen az orosz fegyveres erők már egészen más hadilobogókkal vonulnak majd, melyeken a vöröscsillagok békésen megférnek a "fehérgárdista" sasokkal.

Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyásra megküldte az Állami Dumának az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erőinek csapatzászlójáról szóló törvénytervezetet és sürgős tárgyalást kért. Az új orosz katonai csapatzászlónak, akár a fém rubelesnek két különböző oldala lesz, sarkában 4-4, összesen 8 ötágú csillag. A zászló egyik oldalán középen az állami címerrel teljesen megegyező kétfejű sas, másik oldalán pedig a fegyveres erők hadijelvényeként bevezetett, szintén kétfejű sast ábrázoló alak, továbbá a "Haza, kötelesség, becsület" jelmondat.

Emlékeztetőül, 2000 őszén az elnök által kezdeményezett, az állami szimbólumokról szóló törvényt csak bizonyos kompromisszumok révén fogadták el. Akkor lett hivatalos a szovjet időkben megírt dallamra épülő, de új szövegű himnusz, a kétfejű sast ábrázoló állami címer, továbbá a háromszínű állami zászló, illetve a hadsereg vörös hadilobogója. A törvényt csak úgy tudták elfogadtatni, hogy a centristákkal együtt szavaztak a kommunisták, miközben a jobboldali pártok és a "Jabloko" ellene szavazott. Most az új csapatzászlóról szóló törvény elfogadtatásához már nem kell előzetes tárgyalásokat és egyeztetéseket szervezni a parlamenti frakciók között. Az állami címerről, a himnuszról és a nemzeti zászlóról szóló törvény már az orosz alkotmány része lett, a katonai csapatzászlóról szóló törvény elfogadásához pedig a parlamenti centristák szavazata is elegendő. Valószínüleg az elnök által beterjesztett új törvénytervezetet már május végén - június elején fogadja el az orosz Állami Duma.