Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Orosz nemzeti-bolsevikok figyelmeztetik a külföldieket

NEWSru.com
2003.05.21. 06:48
Orosz nemzeti-bolsevikok

Az orosz Nemzeti-Bolsevik Párt képviselői bejelentették, hogy figyelmeztették az Oroszországban működő diplomáciai képviseleteket arról, hogy a Szentpétervár fennállásának 300. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségeken, amelyekre számos külföldi érkezik, zavargások is lehetnek. Az NBP sajtótájékoztatóját számos követségre küldték el, többek között Ausztrália, Brazilia, Nagybritannia, Németország, Egyiptom, Izráel, Olaszország, Spanyolország, Kina, Lettország, Hollandia, az USA, Franciaország, Svédország és Svájc külképviseletére.
A nemzeti-bolsevikok bejelentése azzal az incdenssel függ össze, ami május 18-án történt Szentpétervárott, amikor a rendőrség feloszlatott egy betiltott tüntetést, amit az antiglobalista és szélsőbaloldali szervezetek rendeztek. Ezzel kapcsolatban az NBP figyelmeztetésében azt írja, hogy "olyan esetek fordulhatnak elő, amikor az emberek ösztönösen felháborodnak a rendőri erőszak ellen és az összetűzéseknek véletlenül külföldi állampolgárok is szenvedő alanyai lehetnek". Az NBP ugyanakor megigéri, hogy "tőle telhetően mindent megtesz azért, hogy megakadályozza az erőszakos cselekményeket az ünnepségek alkalmával".
Mihail Vanicskin, a szentpétervári és leningrád-területi belügyi főcsoportfőnök a maga részéről kijelentette, hogy a rendőrség keményen fellép a Néva-parti város 300. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségeket megzavaró csoportok ellen. "Szeretném figyelmeztetni mindazokat, akik elrontani szeretnék az ünnepünket, hogy ha bárki is törvénytelen cseleketekre szánná el magát, úgy a rendőrség a legkeményebben, de a hatályos törvények keretein belül maradva fellép vele szemben", - hangsúlyozta Vanicskin.