Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hivatalosan megkezdődtek a szentpétervári jubileumi ünnepségek

NEWSru.com
2003.05.24. 07:22
A szentpétervári Jégpalota díszelőadása

Szentpéterváron hivatalosan megkezdődött a város 300 éves fennállásának tiszteletére rendezett ünnepségsorozat, amely 10 napig tart. Tegnap a Ledovij Dvorec ("Jégpalota") nevű színházban tartották meg az ünnepi koncertet, amelyen a város tiszteletbeli polgárai, a Nagy Honvédő Háború veteránjai, a városban akkreditált diplomáciai képviseletek tagjai, a testvérvárosokból érkezett küldöttségek, a végrehajtó és törvényhozó hatalom képviselői vettek részt, köztük Szergej Mironov a Szövetségi Tanács (a parlament felsőházának) elnöke, Gennagyij Szeleznyov, az Állami Duma (alsóház) elnöke, Valentyina Matvijenko, az orosz elnök teljhatalmú képviselője az észak-nyugati szövetségi körzetben, Vlagyimir Jakovlev szentpétervári főpolgármester, Vlagyimir atya, szentpétervári és ladogai mitropolita.

Szeleznyov ünnepi köszöntőjében kijelentette, hogy "úgy tekintünk a város jubileumára, mint a 2003. év legfontosabb eseményére... Látjuk, hogy milyen sokat tettek azért, hogy Szentpétervár ismét Oroszország gyöngyszemévé váljon. Szeretnénk, ha az a figyelem, amit az utóbbi időben a város iránt tanúsítanak, hosszú éveken keresztül megmaradna".

Szergej Mironov a maga részéről hangsúlyozta, hogy "Oroszország minden régiójában a "Pétervár" és a "péterváriak" külön fogalmaknak számítanak. Az orosz demokrácia bölcsője volt Szentpétervár, itt alakult meg a Szenátus és az Állami Duma. Már 10 éve Szentpétervár a FÁK "parlamenti fővárosa" - itt székel a közösség interparlamentáris közgyűlése, a közeljövőben itt tartják meg a legfontosabb politika csúcstalálkozókat több államfő személyes résztvételével".

Az ünnepi beszédek elhangzása után a zenekar eljátszotta az orosz himnuszt, majd kezdetét vette a díszelőadás a Mariinszki, a Muszorgszki és a Borisz Ejfman balettszínház művészeinek közreműködésével.