Kázmér
-2 °C
15 °C

Ma 300 éves Szentpétervár

NEWSru.com
2003.05.27. 17:05
Jelzőágyúk a Péter-Pál erődön

A Péter-Pál erődön elhelyezett jelzőágyú május 27-én délben háromszori lövést adott le Szentpétervár fennállásának 300. évfordulóját köszöntve. Először tértek el a régi hagyománytól, ugyanis az ágyú mindig csak egy lövéssel jelezte a delet. Ezen kívül a péterváriak hosszú évtizedek után először hallhatták a restaurált péter-páli székesegyház harangjátékát, amely az egykori cári himnusz dallamát játszotta. A díszlövésekkel egyidejüleg leleplezték az emlékkövet, amit a Péter-Pál Uralkodói Bástyájánál helyeztek el, azon a helyen, ahol a város építése 300 évvel ezelőtt kezdetéz vette. Vlagyimir Jakovlev főpolgármester beszédében kijelentette, hogy "szimbolikus jelentősége van annak, hogy a nagy város születéséről nemcsak Oroszoszág, hanem az egész világ megemlékezik", Daniil Granyin író, aki az emlékmű felállítását kezdeményezte, azt moindta, hogy "az egy olyan nulla-pontot jelez, ahonnan az új Oroszország építése kezdetét számítják".

Az "északi főváros" ünnepségeire rengeteg külföldi vendég, köztük számos államfő érkezik, ezért fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Ma reggel az egyik főútvonalon egy amerikaellenes plakátot vett észre a rendőrjárőr, amely alatt egy doboz feküdt kilógó drótokkal. A kihívott tűzszerészek azonban robbanóanyag helyett csak rohadt krumlit találtak a gyanús csomagban. A plakátot gyorsan eltávolították. A közrendvédelmi szervek képviselője újságíróknak azt mondta, hogy stílusát és tartalmát tekintve szélsőbaloldaliak akciójára gyanakodnak.

A Szentpéterváron ma elsőnek született kislány az önkormányzattól lakást kapott, ugyancsak lakást kap a 27. és a 300. újszülött.