Elemér
-1 °C
10 °C

Szentpéterváron megkezdődött a FÁK államfőinek csúcstalálkozója

LENTA.RU
2003.05.30. 13:40
Silver Whisper luxushajó Szentpéterváron

Szentpéterváron a 6-csillagos Silver Whisper luxushajó fedélzetén megkezdődött a FÁK államfőinek csúcstalálkozója, amelyen Gejdár Alijev azerbajdzsáni elnök kivételével az összes tagállam legfőbb közméltósága részt vesz. A találkozó elején Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntőjében elmondta, hogy a szentpétervári jubileum alkalmával rendezett ünnepség-sorozat és a nem hivatalos csúcstalálkozó lehetőséget ad arra, hogy megvitassák a FÁK belső helyzetének és a világ külpolitikai problémáinak összetevőit. Egyben tolmácsolta a megjelenteknek Alijev üdvözletét, akivel telefonon beszélt. A munkatalálkozón az ukrán Leonyid Kucsma elnököl. Az ukrán elnök felsorolta a napirenden szereplő kérdéseket: az Irakkal kapcsolatos helyzet, az Abháziában ténykedő FÁK-békefennntartók mandátumának meghosszabbítása, a gazdasági együttműködés fejlesztéséről szóló beszámoló, az örményországi választásokon résztvett megfigyelők jelentésének meghallgatása, valamint megfigyelők kiküldése az Azerbajdzsánban tartandó elnök-, illetve Grúziában tervezett országgyűlési képviselő-választásra.

Időközben Szentpéterváron elromlott az idő, ezért a moszkvai Cskalovszkij katonai repülőtérről három IL-18 és egy AN-12 repülőgép szállt fel azzal a feladattal, hogy mesterséges elegy segítségével eloszlassák a felhőket. A gépek szükség esetén hat-hat órát repülhetnek, de a levegőben utántölthetők is.

A mai FÁK-csúcstalálkozó után holnap kezdődik az Oroszország-EU csúcstalálkozója, június 1-re pedig Putyin találkozója George Bush amerikai elnökkel.