Mátyás
-6 °C
1 °C

A tusinoi áldozatokra emlékeznek Moszkvában

NEWSru.com
2003.07.08. 15:01
A tusinoi rockfesztivál áldozataira emlékeznek

14-re, a két öngyilkos merénylővel együtt 16-ra emelkedett a tusinoi rockfesztiválon végrehajtott pokolgépes robbantás áldozatainak száma, miután ma az egyik 25 éves áldozat a kórházban belehalt sérüléseibe. A 14 halott között csak két férfi van, többségük fiatal lány. 6 kórházban fekvő ember állapotát az orvosok súlyosnak minősítették és tovább küzdenek életükért.

Ma Moszkvában gyásznap van, az áldozatokra emlékeznek, a robbanás helyszínén virágokat helyeznek el, a templomokban gyászmisét tartanak. A moszkvai és környéki temetőkben lezajlottak az első szertartások, ezek holnap is folytatódnak. Három 21-23 éves lány holttestét más városokba szállítják el és ott helyezik őket örök nyugalomba. A temetési szertartásokkal járó összes költséget a moszkvai fővárosi hatóságok vállalták magukra.
A nyomozás eközben folytatódik, bebizonyosodott, hogy az egyik merénylő mellett talált személyi igazolvány valódi, nem hamisított és nem lopott. A csecsenföldi belügyminisztérium párhuzamosan folytat nyomozást és keresi a szombati merénylet szervezőit. "Az öngyilkos merénylő neve valóban Zulihan Elihadzsieva, - jelentette ki Alu Alhanov csecsen belügyminiszter. - Valószínűleg azok, akik irányították őket, biztosak voltak abban, hogy a robbanás eltünteti az összes nyomot és megsemmisíti az okmányokat is. A csecsenföldi nyomozók most kutatják a merénylő kapcsolatait, megállapítják közeli ismerőseinek körét".

Az orosz fővárosban a merénylő mellett talált mobilkészülék alapján próbálják azonosítani, hogy kinek telefonált a nő közvetlenül a robbanás előtt, habár kevés esély van arra, hogy a merénylet irányítója még mindig Moszkvában lenne. Az egyik szakértő véleménye szerint a pokolgépet nem messziről csempészték be, hanem valahol helyben barkácsolták össze. Épp emiatt a hatása is csupán 30 %-os lehetett egy gyárihoz, vagy profi módon szerelt robbanószerkezethez képest, ráadásul az egyik pokolgép csütörtököt mondott és csak a gyutacsa robbant fel. A merénylet szervezői arra számíthattak, hogy ha a nagy tömegben következik be a robbanás, akkor pánik tör ki és a menekülő több tizezer ember agyontapossa egymást.