Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A moszkvai merényletek szervezőjének fantomképe

NEWSru.com
2003.07.14. 11:37
Fekete Fatima

"Abban a kávéházban legalább 20-szor megnyomtam a gombot, de a bomba nem működött", - jelentette ki az első kihallgatáson Zarema Muzsihojeva, aki a múlt héten a moszkvai Imbir étteremben akart öngyilkos merényletet végrehajtani.

A terrorista nő vallomása alapján a nyomozók egy fantomképet állítottak össze, arról a személyről, aki a Tverszkaja utcán meghiúsult, valamint a tusinói rock-koncerten végrehajtott merényleteket szervezte. A nyomozók Fekete Fatima nevet adtak a körözött nőnek, aki Muzsihojeva vallomása szerint 40 év körüli, kb. 170 cm magas, világosbarna festett haja van. Az öngyilkos merénylők segítője és irányítója Ljubának nevezte magát és csecsenül beszélt. A Moszkvába július 3-án Nazrányból érkezett Zaremát már a repülőtéren várta, majd egy Moszkva-környéki régi házba vitte, hordta neki az ételt és olyan narancs-szörppel itatta, amitől később erősen fájt a feje. Valószínüleg valamilyen drogot kevert bele, ennek megállapítására elemzik a vérmintát.

Amikor Moszkvába utaztak, akkor előzetesen a Puskin-téren lévő "Jolki-Palki", illetve a McDonald's éttermet szermrevételezték, az volt a fontos, hogy sok legyen bennük a vendég. A merényletre kijelölt napon Fekete Fatima a Kreml közelében rakta ki Zaremát és ráparancsolt, hogy fogjon taxit és azzal menjen a Puskin-térre a McDonald's-hoz. 100 rubelért egy magántaxis, akit most szintén keres a rendőrség, elvitte a nőt, de mivel az nem ismerte a várost, ezért már a Tverszkaja utca elején kiszállt a kocsiból. Ekkor rájött, hogy eltévedt, de nem akart kérdezősködni és gyalogosan elindult a Puskin-térre. A kinézett éterembe nem mert bemenni, mert előtte álldogáltak a Radon őrző-védő cég alkalmazottai, akiket a szövetséges biztonsági szolgálat (FSzB) munkatársainak vélt, mert fekete egyenruhát viseltek és valamilyen szokatlan formájú rádiókészülék volt náluk.

Muzsihojeva megfordult és elindult a Tverszkaja utcán visszafelé, kb. 10 órakor betért a Mon Cafe nevű kávéházba, leült az asztalhoz és megnyomta a pokolgép gombját, de az nem lépett működésbe. A terrorista nő kiment az utcára, valamit babrált a szerkezettel, visszatért, ismét nyomkodta a gombot, de a bomba továbbra is hatástalan maradt. Ekkor hozzálépett egy pincérnő és kérdezte, hogy rendel-e valamit végre. A merénylő idegei ekkor már pattanásig feszültek, felugrott és keverve az orosz és csecsen szavakat elkezdett kiabálni, hogy most majd mindenkit fölrobbant. A szomszéd asztalnál ülő csecsen Zurab Dadajev, akit egy ideig a merénylő társaként gyanúsítottak, ekkor keményen rászólt, hogy szégyent hoz az egész csecsen népre, majd kizavarta a nőt a kávéházból.

A merénylőt kb. félóra múlva az Imbir étteremnél vették őrizetbe. A nála lévő pokolgép hatástalanítása közben Georgij Trofimov tűzszerész életét vesztette. Az FszB őrnagya július 30-án lett volna 30 éves. A pokolgép egy beszorult rugó miatt maradt hatástalan, de később valahogy mégis kipattant és akkor lépett működésbe, amikor a tűzszerész a közelébe ért.