Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Új Iszkander típusú rakétakomplexum az orosz haderőnél

NEWSru.com
2003.11.12. 06:52
Iszkander-E típusú rakétakomplexum

A jövő év elején az orosz hadseregnél rendszeresítik az "Iszkander" hadműveleti-harcászati rakétakomplexumot, amely a Stealth-technológia alapján készült és ezáltal lényegesen csökkenti az ellenség által történő megsemmisítésének valószínűségét. Ráadásul azonnal a kilövés után, illetve a cél közvetlen megközelítése előtt a rakéták önállóan intenzív manöverezést hajtanak végre.

"Feladatul tűztük ki magunk elé, hogy olyan hadműveleti-harcászati komplexumot hozzunk létre, amely képes az összes harci alkalmazási mód, többek között a célfelderítés végrehajtására is", - közölte Moszkvában megtartott sajtótájékoztatóján Vlagyimir Zarickij vezérezredes, az orosz fegyveres erők rakéta-tüzérfőnöke. Zarickij elmondta, hogy a neki alárendelt csapatoknál az új technikai eszközök tömegesen csak 2010-től kezdődően jelennek meg. "Az ország gazdasági lehetőségei nem engedik meg azt, hogy az új technika beszerzését a közeli években végezzük el", - jelentette ki a rakéta-tüzérfőnök. A tömeges ellátást megelőzően a már meglévő eszközök korszerűsítésére és hadrafoghatóságuk idejének meghosszabbítására helyezik a fő hangsúlyt. A tábornok szerint annak érdekében, hogy az "Iszkander" rakátakomplexummal ellátott egységek képesek legyenek feladataik végrehajtására, olyan felderítő eszközöket kell őket felszereleni, amelyek "képesek valós időben meghatározni a célok koordinátáit. Erre tervezik alkalmazni a pilóta nélküli repülőeszközöket és az űrben keringő műholdakat".

Zarickij hangsúlyozta, hogy a jövő fegyveres konfliktusaiban a felek arra fognak törekedni, hogy kizárják az élőerők közvetlen harcérintkezését, ezért a rakéták, a tüzérség és a légierő alkalmazását fogják első sorban szorgalmazni. Szakértők értékelése szerint az "Iszkander" rakétakomplexum harcászati-műszaki paramétereit tekintve felülmúlja a hasonló külföldi típusokat.